Επιχρίσματα
Εξωτερικά:Τα σπίτια της Άνδρου παραδοσιακά είναι επιχρισμένα. Το επίχρισμα που χρησιμοποιείται έχω ας βάση τον ασβέστη και τη θαλάσσια άμμο και στρώνεται με ιδιαίτερο τρόπο. Ο σοβάς απλώνεται σε δύο στρώσεις. Την πρώτη λεπτή στρώση, που απλώς καλύπτει τις πέτρες κι όχι το πάχος τους, και τη δεύτερη παχύτερη που γεμίζει τα κενά και την τραχιά επιφάνεια των σχιστόλιθων και χτενίζεται σε οριζόντια γραμμή έτσι ώστε να δημιουργούνται αυλακώσεις. Ο τύπος αυτός ονομάζεται “σαρδέλωμα”. Δίνει εξαιρετική εμφάνιση στην όψη, διαχέοντας το δυνατό αιγαιοπελαγίτικο φως. Ο βέλτιστος τρόπος είναι να γίνεται με ένα χτένισμα σε όλο το μήκος της όψης, κι όχι με μικρά επάλληλα χτενίσματα.
Υπάρχουν δύο παραλλαγές: το απλό σαρδέλωμα και το σαρδέλωμα στο οποίο οι λωρίδες διακόπτονται από πέτρες που φαίνεται να “κολυμπούν” μέσα στο κονίαμα.
Οι λωρίδες έχουν πλάτος 3εκ περίπου, και διπλώνουν η μια πάνω στην άλλη, όπως τα κεραμίδια στις στέγες για την απορροή του νερού. Ορατό πάχος των λωρίδων από το πλάι περίπου 2 χιλ.
Η όψη ασβεστώνεται και για να αποκτήσει λευκό χρώμα και αναμειγνύεται κάποιες φορές με ώχρα ή γαλάζιο.
Το σαρδέλωμα έχει κατασκευστική προέλευση. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται οικονομία υλικού, αφού οι στρώσεις του επιχρίσματος είναι δύο κι όχι τρεις.
Όσα κτίσματα έχουν σήμερα εμφανή λιθοδομή, ήταν καλυμένα με επίχρισμα και η λιθοδομή αποκαλύφθηκε μετά από επισκευές.
Εσωτερικά: Γινόταν με τρεις στρώσεις, όπως και στη σύγχρονη εποχή. Το πρώτο χέρι ήταν από κοσκινισμένο αργιλόχωμα, νερό και άχυρο και το τελικό από νερό, ψιλή άμμο και ασβέστη.
Αναφορικά με τα χρώματα, συναντώνται μόνο υδροχρώματα ή ελαιοχρώματα, με κύριες αποχρώσεις: ώχρα, πρασινωπό, γαλάζιο και κοραλλί για τη σάλα, ώχρα κι ανοιχτό γκρι στα υπνοδωμάτια και το μαγειρείο.