Αποίκια (Τμήμα Α)

Γενικά στοιχεία για τον οικισμό

Άποψη των Αποικίων από την επαρχιακή οδόΆποψη του οικισμού από το ΤρικόλιΣκίτσο Αποικίων

Τα Αποίκια είναι οικισμός  απλωμένος στην πλαγιά του όρους Πέταλου, από την κορυφή των προπόδων μέχρι τα όρια με τις Στενιές. Το τοπίο τριγύρω είναι πράσινο και τα ανοιχτόχρωμα σπίτια φαίνονται από απόσταση να προβάλουν στον όγκο του όρους.

Το χωριό αναπτύσσεται εκατέρωθεν του επαρχιακού δρόμου και σε μεγάλο μήκος του. Έχει αμφιθεατρική θέα προς τη θάλασσα και τις Στενιές, τοπίο με χαρακτηριστικά χρώματα το πράσινο του δάσους και το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού.

Η θέα προς τη θάλασσα παραμένει ακώλυτη σχεδόν από ολόκληρο το χωριό. Λόγω του έντονου αναγλύφου, ο οικισμός διαμορφώνεται με κλιμακωτό τρόπο. Οι δρόμοι έχουν κλίση, λιγότερο ή περισσότερο έντονη, και σε πολλά σημεία υπάρχουν σκαλοπάτια.

Τα κτίσματα είναι τα περισσότερα διώροφα , ενδεχομένως με τον κάτω όροφο υπόσκαφο και τον άνω ελεύθερο, έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν την κλίση του εδάφους. Κάθε οίκημα διαθέτει και κήπο σε διαμορφωμένα άνδηρα, που οι κάτοικοι τα ονομάζουν “αιμασιές”.

Γενικώς η βλάστηση έχει έντονη παρουσία στο χωριό. Φύονται όλων των ειδών φυτά, από χαμηλά χόρτα μέχρι ψηλά δέντρα, με κυριότερα είδη τα κυπαρίσσια, τις ελιές και τα εσπεριδοειδή.  Είναι περιοχή που ευνοεί την έντονη βλάστηση λόγω της παρουσίας της πηγής Σάριζας.

Η σχέση του δομημένου με το φυσικό περιβάλλον παρουσιάζει διαφοροποιήσεις. Σημεία του οικισμού είναι πυκνοδομημένα με στενούς δρόμους και δεν αφήνουν τη φύση να εισχωρήσει στον ιστό, όπως συμβαίνει στο Τρικόλι. Τμήματα διαθέτουν φυσικό και δομημένο περιβάλλον σε ισορροπία, π.χ. κατά μήκος του κεντρικού δρόμου. Υπάρχουν και μεμονωμένα κτίσματα γύρω από δάσος στο κάτω κομμάτι του οικισμού, στα όρια με τις Στενιές.

Εκτός όμως από το έντονο ανάγλυφο, αυτό που εντυπωσιάζει στα Αποίκια είναι η ποικιλία στην εικόνα του οικισμού. Είναι χωριό που δεν έχει πάψει να κατοικείται από τη δημιουργία του μέχρι και σήμερα. Υπάρχουν κτήρια που η όψη τους ομοιάζει σύγχρονη οικία κι άλλα παραδοσιακά, που δείχνουν τη χρονική διαφορά στην ανέγερση. Η διαφορά φαίνεται κι από τα υλικά: τα παραδοσιακά σπίτια κατασκευάζονται από τον τοπικό γκρι σχιστόλιθο και επιχρίονται με ιδιαίτερου τύπου σοβά, τη “σαρδέλα”, ενώ τα νέα κτήρια και οι επισκευές των παλαιότερων πραγματοποιούνται με σύγχρονα δομικά υλικά.