Αποίκια (Τμήμα Α)

Γενικά στοιχεία για την ευρύτερη περιοχή

Η τοποθεσία της Άνδρου στην ΕλλάδαΤοποθεσία Αποικίων στο σύνολο του χωριού - Γειτονικά χωριά και προσβάσειςΧάρτης Άνδρου ( Παλιά Αντριώτικια Σπίτια - Γ. Λυγίζος )Γενική Άποψη των Αποικίων

Η Άνδρος είναι νησί του νοτίου Αιγαίου πελάγους και ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί του συμπλέγματος, μετά τη Νάξο και βρίσκεται βορειοδυτικά της Τήνου και νοτιοανατολικά της Εύβοιας, της οποίας αποτελεί φυσική συνέχεια. Απέχει 6 ναυτικά μίλια από την Εύβοια (στενό Καφηρέα, Κάβο Ντόρο) και λιγότερο από ένα ναυτικό μίλι από την Τήνο. Η Άνδρος απέχει από το λιμάνι της Ραφήνας περίπου 70 χλμ ή 36 ναυτικά μίλια, απόσταση που διανύεται σε περίπου 2 ώρες με το πλοίο. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Άνδρος ή αλλιώς Χώρα και μεγαλύτερο λιμάνι, στο οποίο προσθαλασσώνουν και τα μεγάλα πλοία, το Γαύριο. Η Άνδρος έχει  μήκος 41 χιλιόμετρα, πλάτος 17 χιλιόμετρα, έκταση 379,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μήκος των ακτών της είναι 176 χιλιόμετρα.

Το νησί χωρίζεται από τέσσερις οροσειρές, σχεδόν παράλληλες μεταξύ τους, κάθετες στο διαμήκη άξονα του νησιού που διαιρούν την Άνδρο σε πέντε τμήματα. Δεν υπάρχουν μεγάλοι ποταμοί, αλλά πολλά ρέματα και χείμαρροι που στερεύουν το καλοκαίρι. Επίσης η Άνδρος είναι γνωστή για τις πηγές της. Η πιο γνωστή πηγή στο νησί είναι η πηγή Σάριζα που βρίσκεται στα Αποίκια. Δεν υπάρχουν πεδιάδες, αλλά εύφορες κοιλάδες.