Λάστα

Γενική Παθολογία Κτισμάτων - Λίθινα Μέρη

Λίθινα μέρη
Η δεύτερη, και πολύ σημαντική, κατηγορία στην παθολογία της κατασκευής αφορά τα λίθινα μέρη της. Οι ζημιές των κτισμάτων που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία είναι πολύ σημαντικές γιατί μπορεί να οδηγήσουν στην αστοχία του συνόλου της κατασκευής. Μέσα από ένα πλήθος παρατηρήσεων θα μπορούσαμε να κατηγοριοποιήσουμε τα προβλήματα σε τρεις ομάδες: η πρώτη, αφορά στις αστοχίες που εμφανίζονται στα λίθινα ανώφλια και κατώφλια, η δεύτερη, αφορά στις αστοχίες των γωνιαίων λίθων, και η τρίτη στις αστοχίες της τοιχοποιίας που εμφανίζονται πλησίον των ανοιγμάτων και των γωνιών της κατασκευής (εικ.7).
Ξεκινώντας με τα προβλήματα των ανωφλιών-κατωφλιών, που απαντώνται πολύ συχνά, διακρίνουμε την εν γένει μετατόπιση των λίθων που τα απαρτίζουν, ή ακόμη και την θραύση αυτών όταν πρόκειται για ορθογωνικά επιμήκη κομμάτια στην θέση του ανωφλιού (εικ.8). Πιο συγκεκριμένα όταν πρόκειται για ανώφλια “κλειδωτού” τόξου τότε παρατηρούμε την κρέμαση του μεσαίου λίθου όπου αποτελεί και το “κλειδί” της κατασκευής (εικ.7). Σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε ότι η κατάρρευση του ανωφλιού μια θύρας του ισογείου, μπορεί να συνδυασθεί με την κατάρρευση του κατωφλιού της υπερκείμενης από αυτήν θύρας (εικ.9). Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι κατανοητό ότι η ζημιά δεν είναι τοπική, αλλά πολύ πιθανά να έχει προέλθει από μετακινήσεις όλου του σώματος του εν λόγω τοίχου ή ακόμη και του κτηρίου στο σύνολο του. Στην περίπτωση δε των κατωφλιών, και επειδή αυτά αποτελούνται συνήθως από πέτρες μικρού πάχους και μεγάλου πλάτους (καπάκια), η μετακίνηση προέρχεται πιθανά από την φτωχή συναρμογή τους με το υπόλοιπο σώμα του τοίχου. Αντίστοιχο πρόβλημα συναντάμε και στους περιμετρικούς γωνιόλιθους των ανοιγμάτων, όπου η γεωμετρία τους,  καθιστά την συναρμογή τους με το “σώμα” του τοίχου πολύ δύσκολη, με αποτέλεσμα την αποκόλληση τους (εικ.10).
Το προαναφερθέν πρόβλημα απαντάται και στους λίθους στις γωνίες των κτισμάτων. Το “πλακοειδές” σχήμα τους (εικ.11) είναι και η αιτία της φθοράς τους, που πολλές φορές μπορεί να είναι το ξεκίνημα μιας πολύ μεγαλύτερης καταστροφής (εικ.12).
εικ. 7
εικ. 7
εικ. 8
εικ. 8
εικ. 9
εικ. 9
εικ. 10
εικ. 10
εικ. 11
εικ. 11
εικ. 12
εικ. 12