Κύριο στοιχείο του φέροντος οργανισμού των ξύλινων στεγών που συναντήσαμε στην Ραχούλα είναι το "ψαλίδι": ο τριγωνικός φορέας που αποτελεί υποτυπώδη μορφή ζευκτού και μεταφέρει τα φορτία της στέγης στα κατακόρυφα φέροντα στοιχεία του κτηρίου. Οι στέγες που είχαμε την δυνατότητα να αποτυπώσουμε είναι "καθιστές".
Ο κάθε τριγωνικός φορέας αποτελείται από τα 2 κεκλιμένα δοκάρια που σχηματίζουν τις κλίσεις και ονομάζονται αμείβοντες, ή "ψαλίδια", την οριζόντια δοκό - πέλμα στο κέντρο της οποίας εδράζεται ο ορθοστάτης, ή "μπαμπάς". Πάνω στα υποτυπώδη ζευκτά στηρίζονται οι τεγίδες οι οποίες με τη σειρά τους φέρουν τις επιτεγίδες. Η επικάλυψη γίνεται με βυζαντινά κεραμίδια, που σε πολλές περιπτώσεις είναι τοποθετημένα απευθείας πάνω στις επιτεγίδες, χωρίς την παρεμβολή ξύλινου πετσώματος. Στο παράδειγμα της φωτογραφίας 02 υπάρχει και άλλη εγκάρσια οριζόντια δοκός που εδράζεται στα πέλματα των ζευκτών, πιθανά για να επιτευχθεί κάποια ακαμπτοποίηση του συστήματος και στον εγκάρσιο άξονα.
Στις τρίρριχτες και τετράρριχτες στέγες το κεκλιμένο δοκάρι που εδράζεται στην γωνία ονομάζεται "μαχιάς". Συνήθως οι "μαχιάδες" αποτελούν το κεκλιμένο μέλος ενός ημιζευκτού.