Ραχούλα

Γενική Εικόνα - Σχέση με το Φυσικό Περιβάλλον

Διαδρομή μέσα στο δάσοςΈλαταΚαρπός του φυτού ΊταμοςΚαστανιάΚουτσουπιάΜέλεγος

Η Ραχούλα είναι περισφιγμένη στην αγκαλιά του Ιτάμου, ο οποίος δεσπόζει στο νότιο όριο του οικισμού με τις δίδυμες κορυφές του ύψους 1940 μέτρων. Σε υψόμετρο μεταξύ 900 και 1490 μέτρων υπάρχει πυκνή ζώνη ελάτης, ενώ κατεβαίνοντας σε υψόμετρο εντοπίζονται ζώνες καστανιάς, δρυός και τέλος ζώνη θαμνόφυτων.

Ο Ίταμος εκτείνεται προς το Βορρά με δύο παράλληλες οροσειρές, οι οποίες συναντούν την οριζόντια οροσειρά Πετροβούνι (250μ) στα όρια του Καλλίθηρου. Στο βουνό αυτό υπάρχουν και οι πηγές του ποταμού Καράμπαλη, του μεγαλύτερου ποταμού στο νομό Καρδίτσας, ο οποίος εκβάλλει στον Πηνειό.

Η μεγάλη έκταση του χωριού από Βορρά προς Νότο (20 περίπου χλμ) καθώς και η σημαντική υψομετρική διαφορά εντός των ορίων του οικισμού (περίπου 170 μ) προσδιορίζει και την ποικιλότητα του εδάφους. Ως επί το πλείστον εντοπίζουμε ορεινό και δασοσκεπές έδαφος, ένα μεγάλο κομμάτι ημιορεινού χώρου και μόνο ένα μικρό πεδινό τμήμα στα ΒΑ. Τα παρακάτω στοιχεία που προέρχονται από “Διαχειριστική Έκθεση” του κοινοτικού δάσους Ραχούλας της δεκαετίας του 1950 δίνουν παραστατικότερη εικόνα: 

 

Συνολική έκταση της κοινότητας                       2476 εκτάρια

Δασοσκεπής έκταση                                            1206 εκτάρια

Μερικώς δασοσκεπής έκταση                             496 εκτάρια

Αγροί και δενδροκομικές καλλιέργειες               396 εκτάρια

Γυμνή χορτολιβαδική έκταση                               258 εκτάρια

Άγονες εκτάσεις                                                      125 εκτάρια 

 

Όπως φαίνεται, το 70% περίπου του εδάφους του χωριού καλύπτεται από δάση και θάμνους, τα οποία με τη σειρά τους κατανέμονται ως εξής: 

 

Ελατοσκεπής έκταση                                              416 εκτάρια 

Μικτό δάσος ελάτης-δρυός                                  188 εκτάρια

Δάσος καστανέας                                                      13 εκτάρια

Δάσος δρυός                                                            589 εκτάρια

Θάμνοι διάφοροι                                                     491 εκτάρια

 

Στα πενήντα και πλέον χρόνια που μεσολάβησαν, τα στοιχεία αυτά είναι φυσικό να έχουν μεταβληθεί. Οι καλλιεργήσιμοι αγροί και οι δενδροκομικές εκτάσεις έχουν μειωθεί δραστικά, ενώ αυξήθηκαν οι δασοσκεπείς και χορτολιβαδικές εκτάσεις, απόρροια της μείωσης του πληθυσμού και ειδικότερα του παραγωγικού τμήματος αυτού.