Ραχούλα

Αξονομετρική Τομή

Αξονομετρική τομή διώροφης κατοικίας

Το συγκεκριμένο κτήριο είναι ενδεικτικό του τοπικού δομικού συστήματος.

Οι φέρουσα τοιχοποιία είναι κατασκευασμένη από λίθους συνδεδεμένους με πηλοκονίαμα. Στις εξωτερικές παρειές των τοίχων είναι τοποθετημένοι οι μεγαλύτεροι λίθοι και μεταξύ αυτών πολύ μικρότερης διατομής. Η ενίσχυση με της τοιχοποιίας γίνεται με ξυλοδεσιές. Το σύστημα αυτό αποτελείται από οριζόντια ξύλινα στοιχεία που τοποθετούνται περιμετρικά του κτηρίου στις δύο παρειές της τοιχοποιίας. Τα στοιχεία αυτά συνδέονται μεταξύ τους με μικρότερα ξύλινα στοιχεία που βρίσκονται εντός της τοιχοποιίας. Οι ξυλοδεσιές απαντώνται σε όλο το ύψος του κτηρίου σε απόσταση 70-90 εκατοστά. Ορισμένες από αυτές βρίσκονται στη θέση του πρεκιού και του κάτω μέρους ανοιγμάτων.

Η στέγη είναι ξύλινη τετράρριχτη με δύο κορυφές. Αποτελείται από επάλληλους τριγωνικούς φορείς οι οποίοι με τη σειρά τους αποτελούνται από δύο κεκλιμένα δοκάρια (αμείβοντες) και μία οριζόντια δοκό στο κέντρο της οποίας εδράζεται ο ορθοστάτης. Πάνω σε αυτούς τους φορείς στηρίζονται οι τεγίδες οι οποίες φέρουν τις επιτεγίδες. Στις τελευταίες στηρίζεται ξύλινο πέτσωμα πάνω στο οποίο εδράζονται κεραμίδια βυζαντινού τύπου. Εσωτερικά η στέγη καλύπτεται με ξύλινες σανίδες.

Η κατοικία έχει ξύλινο πάτωμα. Εγκάρσια ως προς τον μεγάλο άξονα του καλυπτόμενου χώρου τοποθετούνται οριζόντια ξύλινα δοκάρια ανά 50-60 εκατοστά τα οποία εισέρχονται στην τοιχοποιία. Πάνω σε αυτές τις δοκούς καρφώνονται σανίδες πάχους 4 εκατοστών οι οποίες και αποτελούν το τελικό πάτωμα.

Αντίστοιχα, ξύλινα δοκάρια 10 εκατοστών εισέρχονται στην τοιχοποιία προβαλλόμενα από την εξωτερική παρειά του τοίχου διαμορφώνοντας τον εξώστη.

Τα εσωτερικά χωρίσματα είναι κατασκευασμένα με την τεχνική του «τσατμά». Οι τοίχοι αυτοί έχουν ξύλινο φέροντα οργανισμό που κατασκευάζεται ως εξής: ξύλινα στοιχεία πάχους 5-6 εκατοστών τοποθετούνται κατακόρυφα και ανά 40-50 εκατοστά και ανάμεσα τους πλέκονται κλαδιά 2-3 εκατοστών. Αυτή η κατασκευή «γεμίζεται» με αργιλοκονιάματα και άχυρο. Εξωτερικά έχουν επαλειφθεί με ασβέστη.