Αγιος Γεώργιος Νηλείας

Περιοχές και ειδικά κτίσματα

Χάρτης τοποσήμωνΕκκλησία Αγίου ΓεωργίουΕκκλησία ΠαναγιάςΣχολαρχείοΕκκλησία Αγίου ΑθανασίουΜουσείο γλύπτη ΝικόλαΣχολείοΚρήνη στην Εκκλησία της ΠαναγιάςΚρήνη σε καλντερίμι του οικισμού

Παρατηρούμε ότι υπάρχουν τέσσερις ιστορικοί μαχαλάδες που αναπτύσσονται αντίστοιχα γύρω από τέσσερα θρησκευτικά κέντρα. Πρωταρχικός πυρήνας του οικισμού αποτέλεσε ο μαχαλάς του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος ακόμα και σήμερα παρουσιάζει την πυκνότερη κατοίκηση. Επίσης παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ανάμειξη χρήσεων γης στον οικισμό, έχοντας συγκεντρώσει την πλειονότητα των εμπορικών και διοικητικών χρήσεων, όσο περιορισμένες και αν είναι αυτές. Ακολουθεί ο μαχαλάς του Αγίου Αθανασίου και έπονται αυτοί της Παναγιάς και του Αγίου Σταματίου αντίστοιχα, που παρουσιάζουν μικρότερη πυκνότητα κατοίκησης. Οι χρήσεις γης σε αυτούς περιορίζονται σε αυτές της κατοικίας.

Γύρω από την εκκλησία του κάθε μαχαλά συναντάμε δημόσιους χώρους, είτε σημαντικές πλατείες, όπως αυτή του Αγίου Γεωργίου, είτε πλατώματα, όπως στον Άγιο Αθανάσιο .

Σε όλη την έκταση του οικισμού έχουν καταναμηθεί κρήνες για την παροχή νερού. Αυτές βρίσκονται στις πλατείες και τα πλατώματα, σε καλντερίμια ή τον κεντρικό δρόμο, αλλά και σε ιδιωτικές αυλές κτισμάτων.