Τα κουφώματα είναι συνήθως ξύλινα,αλλά συναντάμε και κάποια σιδερένια ή επικαλύπτονται με μεταλλικά φύλλα. Καρφώνονται πάνω στις ξυλοδεσιές είτε απευθείας είτε στις κλάπες. Παρατηρούνται ποικίλα συστήματα προστασίας έναντι τυχών επιδρομέων. Στα παράθυρα η προστασία επιτυγχάνεται με τη χρήση σιδεριών ενώ στις πόρτες υπάρχει συνδυασμός συστημάτων, συχνότερα είναι τα εξής:
-Καταχύστρες, δηλαδή ανοίγματα με σιδεριές τοποθετημένες και σχεδιασμένες έτσι ώστε να μπορεί κάποιος από μέσα να δει απευθείας κάτω στην κύρια είσοδο του σπιτιού. Το όνομα τους προέρχεται από το γεγονός ότι οι κάτοικοι έχυναν από αυτές ζεματιστά υγρά στους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Τοποθετούνται τόσο στο επίπεδο του ορόφου, όσο και ακριβώς από πάνω από την ίδια την πόρτα. -Χρήση αμπαρών (εσωτερικά)
-Ύπαρξη δεύτερων μεταλλικών φύλων που τοποθετούνται μπροστά από τα φύλα της πόρτας κατά βούληση.
-Ύπαρξη ανοιγμάτων στους τοίχους γνωστά ως πολεμίστρες, τα οποία στρέφονται προς την είσοδο.
Τόσο οι εσωτερικές όσο και οι εξωτερικές πόρτες είναι ασυνήθιστα χαμηλές δημιουργώντας έτσι ένα δεύτερο επίπεδο προστασίας καθώς δυσκολεύεται η πρόσβαση, ιδιαίτερα όσων οπλοφορούσαν.
Έντονος είναι επίσης ο διακοσμητικός χαρακτήρας των κουφωμάτων. Στα παράθυρα παρατηρούνται λεπτομερή ξυλόγλυπτα στις εσωτερικές τους όψεις ενώ στις πόρτες επικρατούν απλούστερα γεωμετρικά μοτίβα αλλά προστίθενται και τοξωτός ξύλινος διάκοσμος ιδιαίτερης λεπτομέρειας.
Σε πολλά από τα παραδοσιακά σπίτια της Βυζίτσας και ειδικά στα αρχοντικά,η σειρά των παραθύρων του δοξάτου και των χώρων υποδοχής που περικλείονται από τον ξύλινο σκελετό συνοδεύεται και από μία δεύτερη σειρά ανοιγμάτων-φεγγιτών.