Βυζίτσα

Ανάπτυγμα στην οικία Σακελλαρίου

Σχέδιο αναπτύγματος μπροστά στην οικία Σακελλαρίου και στα γειτονικά του κτίσματα.Σχέδιο κάτοψης αναπτύγματος μπροστά στην οικία Σακελλαρίου και στα γειτονικά του κτίσματα.

 

Η τομή σχεδιάστηκε με βάση ένα ανηφορικό καλντερίμι της Βυζίτσας στο οποίο εφάπτεται η ιδιοκτησία του κτηρίου Σακελλαρίου. Το βασικό κτήριο χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα. 

Η τοποθεσία αυτή βρίσκεται στο ανατολικό μέρος του χωριού, λίγο έξω από τον ιστορικό πυρήνα του. Πρόκειται για σοκάκι από λίθους, με μεγάλη κλίση και μέσης πυκνότητας βλάστησης. Το γεγονός αυτό μας οδηγεί στο να θεωρήσουμε πως δεν υπάρχει συνεχής συντήρηση του, ενώ η σημασία του είναι περιορισμένη σε σύγκριση με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο. 

Στο κατώτερο επίπεδο του αναπτύγματος, απέναντι από την κεντρική πύλη της ιδιοκτησίας, βρίσκεται μια πηγή σκεπασμένη με σκεπή.

Στο μέσο της διαδρομής ένα μεγάλο δέντρο αποτελεί στοιχείο της περίφραξης και προσφέρει τη σκιά του σε μεγάλη επιφάνεια. Τα νερά της πηγής του έδωσαν τη δυνατότητα να αναπτυχθεί σε πολύ μεγάλο ύψος. Ανεβαίνοντας παραπάνω γίνονται αντιληπτά μερικά ακόμα κτίσματα, ένα παράσπιτο και μια κατοικία που γειτονεύουν με την οικία Σακελλαρίου. 

Στο ανώτερο μέρος, ένας ψηλός αναλληματικός τοίχος στηρίζει μια δεύτερη κατοικία με κυρίως κτίσμα και παράσπιτο