Βυζίτσα

Χρήσεις Γης

Χάρτης χρήσεων γης στη Βυζίτσα

Χάρτης Χρήσεων Γης

Η πλειοψηφία των κτισμάτων αποτελεί κτίσματα κατοικίας.

Πρόκειται κυρίως για εξοχικές κατοικίες αφού οι μόνιμοι κάτοικοι του οικισμού δεν ξεπερνούν τους 250. Οι ξενώνες εντοπίζονται σε όλο το πλάτος του χωριού, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση να παρατηρείται στο κέντρο του, κοντά στην πλατεία. Το γεγονός αυτό μπορεί να εξηγηθεί και με βάση το ότι οι περισσότεροι ξενώνες στεγάζονται σε παλαιές αρχοντικές κατοικίες του 19ου αιώνα, που βρίσκονται στον παλαιό πυρήνα του οικισμού.

Μπορεί να αντιληφθεί κανείς πως, με την πάροδο των χρόνων και καθώς οι συνθήκες κατοίκισης άλλαζαν στη Βυζίτσα, σε πολλά κτήρια μεταβαλλόταν ή χρήση τους. Το προαναφερθέν παράδειγμα των αρχοντικών που μετατράπηκαν σε ξενώνες είναι το πιο χαρακτηριστικό αλλά όχι το μοναδικό. Κατοικίες μετατράπηκαν σε κτήρια δημόσιου χαρακτήρα όπως βιβλιοθήκες, χώροι ανάπαυσης υποζυγίων υποδέχθηκαν λειτουργίες αναψυχής, παράσπιτα φούρνων μετατράπηκαν σε μικρές κατοικίες κ.ο.κ. Ακόμα και οι λειτουργίες μεμονομένων χώρων άλλαξαν, όπως συνέβη στα χαγιάτια, αφού η λειτουργία καλλιέργειας μεταξιού υποβαθμίστηκε και τη θέση της πήρε το καθιστικό.

Οι εμπορικές χρήσεις είναι ελάχιστες και παρατηρούνται κυρίως στην πλατεία. Δευτερεύουσας σημασίας εμπορικός άξονας αποτελεί ο κεντρικός δρόμος της Βυζίτσας με μερικά μαγαζιά ψιλικών και τοπικών προϊόντων.