Μονεμβασιά (Τμήμα Γ)

1.Οικεία Σταύρου Κυριαζάκου

Κάτοψη Α ΣτάθμηςΚάτοψη Β ΣτάθμηςΚάτοψη Γ ΣτάθμηςΤομήΝότια όψηΝότια όψη και τοίχος αντιστήριξης Τοίχος αντιστήριξης Θέα από το δώμαΠλαϊνή σκάλα εισόδουΌψη από την αυλή Κελάρι Εναλλαγή τρόπων στέγασης εσωτερικού

Η οικία Σταύρου Κυριαζάκου βρίσκεται κεντρικά του οικισμού της Μονεμβασιάς, ένα στενό πάνω από τον κύριο εμπορικό δρόμο. Από το παρελθόν μέχρι και σήμερα χρησιμοποιείται ως κατοικία. Πρόκειται για ένα κτίριο οργανωμένο σε τρία επίπεδα, με εισόδους σε καθένα από αυτά. Ο βασικός όγκος του κτιρίου είναι στενομέτωπος, στεγάζεται με τρίκλινη στέγη και συγκεντρώνει και τις τρεις στάθμες. Η νότια όψη του είναι χαρακτηριστική λόγω του μεγάλου πέτρινου τοίχου αντιστήριξης (σκάρπα) και την εναλλαγή από πέτρα σε σοβά. Η πρώτη είσοδος, βρίσκεται στη χαμηλότερη στάθμη και οδηγεί σε ένα ανεξάρτητο υπόγειο που επικοινωνεί με τις υπόλοιπες στάθμες μέσω της αυλής. Το υπόγειο λειτουργεί ως υπνοδωμάτιο με ημιυπαίθριο μπάνιο και πρόσβαση σε κελάρι. Η διαμόρφωση του, του επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί ως ξενώνας. Οι τρεις αυτοί χώροι είναι θολοσκέπαστοι.  Η δεύτερη είσοδος, γίνεται μέσω στενής κλίμακας αριστερά του κτιρίου και οδηγεί στην δεύτερη στάθμη του βασικού όγκου. Το επίπεδο αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο και παρουσιάζει ποικίλες ποιότητες χώρου. Χαρακτηριστική είναι η σάλα, με ξύλινη οροφή  και νότια ανοίγματα με θέα την θάλασσα. Εντυπωσιακό είναι πως στην ίδια στάθμη η στέγαση εναλλάσσεται από οξυκόρυφα τόξα, σε θολοδομία,  σε ξύλινη οροφή και οροφή με ξύλινα δοκάρια και σχιστόπλακες. Ο χώρος αυτός,  επικοινωνεί με την αυλή η οποία διαμορφώνεται σε δυο επίπεδα αφού μέσω σκάλας συνδέεται με την αυλή του υπογείου. Στο εσωτερικό, ξύλινη σκάλα οδηγεί στο τρίτο επίπεδο. Εκεί βρίσκεται η κουζίνα, το μπάνιο και το υπνοδωμάτιο. Ο χώρος στεγάζεται με τρίκλινη στέγη και επικοινωνεί με υπαίθριο βατό δώμα. Στο δώμα αυτό, βρίσκεται και η τρίτη είσοδος του κτιρίου η οποία συνδέει την κατοικία με τον πάνω δρόμο.

Συγκριτικά με την αποτύπωση του Ζεύγους Καλλιγά, το κτίριο έχει υποστεί ελάχιστες αλλαγές, κυρίως στα πλαίσια αποκατάστασης. Αξίζει να αναφερθεί η επέκταση του εσωτερικού χώρου της δεύτερης στάθμης, καθώς και η προσθήκη στέγης.