Μονεμβασιά (Τμήμα Γ)

Υλικά δρόμων- κλίμακες- δρομικές καμάρες

Χάρτης ΚλιμάκωνΚλίμακεςΑνηφορικό μονοπάτιΧάρτης δρομικών στοώνΔρομική στοά

Το βασικό υλικό των δρόμων είναι η πέτρα, ωστόσο συχνά ο ίδιος ο βράχος αποτελεί τμήμα του δρόμου και παραμένει αναλλοίωτος. Στο πάνω τμήμα του οικισμού που βρίσκεται πιο χωμένο στον βράχο και κοντά στην άνω πόλη, μερικά σοκάκια έχουν ως υλικό το χώμα και τονίζουν το γήινο χαρακτήρα του οικισμού. 

Χαρακτηριστικό στοιχείο στον οικισμό του κάστρου είναι οι δρομικές καμάρες, άλλοστε πρέπει να αναφερθεί ότι και η ίδια η πύλη της εισόδου αποτελεί μία από αυτές. Παρατηρούμε δύο ειδών καμάρες, αυτές που απλά στηρίζουν τα σπίτια και αποτελούν πέρασμα για τον περιπατητή, και αυτές που είναι στεγασμένες και αποτελούν τμήμα του σπιτιού. Πιο συγκεκριμένα οι άνθρωποι άλλοτε λόγω ανάγκης χώρου και άλλοτε λόγω επιθυμίας να ενώσουν δύο διαφορετικά σπίτια τα οποία τα διέσχιζε ο δρόμος ,επεκτάθηκαν πάνω από αυτόν με θολωτές δρομικές. Στο κάτω τμήμα του οικισμού κυριαρχούν οι απλές δρομικές, που λειτουργούν ως αντιρίδες για τα σπίτια ενώ στο πάνω τμήμα έχουμε κυρίως κλειστές δρομικές που έχουν γίνει τμήμα του σπιτιού και αυτό διότι εκεί υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη για χώρο στα σπίτια. 

Παρόλο που ο οικισμός αναπτύσσεται μέσα σε έναν βράχο και είναι στο σύνολό του ανηφορικός, η υψομετρική διαφορά καλύπτεται κυρίως με μονοπάτια ανηφορικά, ενώ τα σκαλιά είναι περιορισμένα, και αυτό για να κυκλοφορούν με περισσότερη ευκολία τα ζώα τα οποία μετέφεραν παλιά τις απαραίτητες προμήθειες για τον ανεφοδιασμό της πόλης.