Παρατηρήσαμε αρκετούς τρόπους διάρθρωσης των ανοιγμάτων.
Πρώτο παράδειγμα αποτελούν τα τοξωτά ανοίγματα τόσο για θύρες όσο και για παράθυρα. Ο τύπος αυτός διαμορφώνεται με τοξωτή τοποθέτηση σχιστόλιθων που συγκρατούν τους σχιστόλιθους των παραπάνω στρώσεων και τα τελειώματά του εδράζουν πάνω στην λιθοδομή. Σε κάποιες περιπτώσεις ενισχύονται με ελκυστήρες που είναι περίπου στο ύψος της γενέτειρας.
Δεύτερο παράδειγμα αποτελούν τα ανοίγματα με σχιστόπλακες που τα συναντάμε στα παλαιότερα σπίτια του οικισμού για διαμόρφωση ανοίγματος στη λιθοδομή για θύρες. Διαμορφώνεται με έναν σχιστόλιθο μεγάλου μέγεθος που γεφυρώνει το άνοιγμα και συγκρατεί τους λίθους των παραπάνω στρώσεων.
Τρίτο παράδειγμα αποτελούν τα ανοίγματα με κορμούς δέντρων και συναντιόνται στα περισσότερα παραδοσιακά κτίρια του οικισμού και αναφέρονται σε πόρτες όσο και σε παράθυρα. Το άνοιγμα γεφυρώνεται με τρείς η τέσσερις κορμούς κυπαρισσιού που συγκρατούν τους λίθους των παραπάνω στρώσεων. Πάνω σε αυτούς καρφώνονται μπαγδατόπηχεις ή καρφώνονται καλάμια με σκοπό αυτό να επιχριστεί η αλλιώς παραμένουν μόνο οι κορμοί χωρίς κάποια επικάλυψη.
Τέταρτο παράδειγμα αποτελούν τα ανοίγματα με πλάκα από τσιμέντο και μεγάλα αδρανή το οποίο αποτελεί και πιο σπάνιο παράδειγμα και συναντάται και σε πόρτες και σε παράθυρα το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις διατρέχει όλο τον τοίχο διαμορφώνοντας ξυλοδεσιά.