Καραβόσταμο

Γενικά στοιχεία για την ευρύτερη περιοχή

Η Ικαρία (ή Ικαριά, Νικαριά, στα αρχαία χρόνια Δολίχη) είναι νησί του ανατολικού Αιγαίου. Πρωτεύουσα και επίνειο του νησιού αποτελεί ο Άγιος Κήρυκος (στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού), ενώ δεύτερος αναπτυσσόμενος λιμένας είναι ο Εύδηλος (στη βόρεια ακτή). Το όνομά της προέρχεται από τον γιό του Δαίδαλου, Ίκαρο, ο οποίος κατά τη μυθολογία ξεβράστηκε στις ακτές του νησιού.

Οι κάτοικοι του νησιού από νωρίς οργάνωσαν ένα μοναδικό αμυντικό σύστημα κατά της πειρατείας και των επιδρομών, που βασίστηκε στη λογική της απόκρυψης, της αφάνειας και της διασποράς. Έτσι, εξωτερικά το νησί παρουσιάζεται φτωχό και δεν προσελκύει τους χαρτογράφους να το εξερευνήσουν, παρά μόνο περιμετρικά από τη θάλασσα, γεγονός που αποδεικνύεται από το πόσο απέχει το σχήμα του χάρτη από το πραγματικό.

Το νησί της Ικαρίας διαθέτει δυο λιμάνια τον Άγιο Κήρυκο, που είναι και το κυρίως λιμάνι στα νοτιοανατολικά του νησιού και τον Εύδηλο στα βόρεια. Συνδέεται σχεδόν καθημερινά με το λιμάνι του Πειραιά και της Σάμου αλλά και με τα νησιά Σύρο, Μύκονο, Πάρο και Νάξο. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το νησί συνδέεται και με την Κω, Κάλυμνο, Λέρο και Πάτμο.