Καραβόσταμο

Ιστορικά Στοιχεία

Ερείπιο στο ΓέροντοςΆποψη του χωριού από το λιμάνι, πιθανότατα αρχές 20ου αιώναΆποψη του χωριού από το λιμάνι, πιθανότατα αρχές 20ου αιώναΆποψη του χωριού από το λιμάνι, πιθανότατα αρχές 20ου αιώναΜουσαφί

Το Καραβόσταμο παλαιότερα ονομαζόταν Καραβοστάσι καθώς αποτελούσε σημείο αγκυροβόλησης πλοίων.

Όπως και οι υπόλοιποι οικισμοί της Ικαρίας, έτσι και το Καραβόσταμο δεχόταν επιθέσεις από πειρατές, με αποτέλεσμα οι πρώτες οικιστικές ενότητες να δημιουργηθούν στο Γέροντος, αρκετά ψηλά στο βουνό.

Όταν πλέον έπαψε να υπάρχει ο κίνδυνος της πειρατείας, ο οικισμός εκμεταλλεύτηκε το πλεονέκτημα του λιμανιού για τη ναυτιλία και το εμπόριο κάρβουνου, καθώς το πλούσιο δάσος αποτέλεσε σπουδαίο παράγοντα για την παραγωγή του.

Όπως μας πληροφόρησαν οι κάτοικοι, το χωριό δεν είχε ύδρευση, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο και ασφαλτοστρωμένους δρόμους ως το 1970 (κάποιοι ισχυρίστηκαν ως το 1950-1960).

Η ιδιοκτησία των κτισμάτων ανήκε στον άνδρα, η γυναίκα δεν είχε προίκα όπως συνηθιζόταν σε άλλες περιοχές, ωστόσο διαχειριζόταν το νοικοκυριό και τα οικονομικά, καθώς ο άνδρας ταξίδευε για μεγάλο χρονικό διάστημα για εμπορικούς λόγους.

Το Καραβόσταμο βρίσκεται σε ιστορικό μονοπάτι της Ικαρίας το οποίο συνδέει τα δύο λιμάνια. Λόγω της γεωγραφικής του θέσης αποτέλεσε σημείο στάθμευσης για τους διερχόμενους, τους οποίους τους αποκαλούσαν μουσαφίρηδες. Πολλά σπίτια είχαν ειδικό δωμάτιο για την φιλοξενία τους καθώς άφηναν την πραμάτεια τους στο μουσαφί, κυκλικό τραπέζι που συνήθως βρισκόταν εξωτερικά της κεντρικής πόρτας του σπιτιού.