Καραβόσταμο

Στέγες

φέρων οργανισμός δίρριχτης στέγηςκατασκευή στέγης: μεσά και ξόνικορφιάςδίρριχτη στέγη με λεπτές γωνιασμένες σχιστολιθικές πλάκεςδίρριχτη στέγη με λεπτές γωνιασμένες σχιστολιθικές πλάκεςδίρριχτη στέγη με χοντροειδείς σχιστόπλακεςστέγες με κεραμμύδια στη περιοχή του λιμανιού
Οι στέγες είναι μονόκλινες ή δίκλινες με ελαφριά κλίση και σχιστολιθικές πλάκες τοποθετημένες η μια πάνω στην άλλη. Αυτή η μορφή οφείλεται στην "αρχιτεκτονική της απόκρυψης" που επικρατούσε στην Ικαρία έτσι ώστε να μην ξεχωρίζουν τα σπίτια απο το γενικότερο περιβάλλον. Η μικρή κλίση και οι πλάκες της στέγης από την τοπική πέτρα του νησιού δεν ξεχώριζαν απο το γύρω φυσικό περιβάλλον. Μεταξύ των σχιστόπλακων τοποθετούσαν λάσπη για την ένωσή τους.
 
 Ήταν πολύ απλή κατασκευή της οποίας, ο φέρων οργανισμός είναι από ξύλο, υλικό κατάλληλο λόγω της αντοχής του σε εφελκυσμό. Η γεφύρωση των ανοιγμάτων γίνεται με ζευκτά, τα οποία διαμορφώνονται με διάφορους τρόπους. Είναι τριγωνικά ξύλινα πλαίσια που εδράζονται στην φέρουσα τοιχοποιία. Κατανέμουν τα φορτία των υπερκείμενων στοιχείων προς τις φέρουσες τοιχοποιίες ενώ δίνουν στη στέγη το χαρακτηριστικό τριγωνικό της σχήμα. Μια στέγη μπορεί να είναι αντιστηριζόμενη, μόνο με αμείβοντες, να έχει αμείβοντες και ελκυστήρα ή να υπάρχει εναλλαγή των δύο. Η παράταξη των ζευκτών ανά 80-100 εκ., μαζί με τις κατάλληλες συνδέσεις μεταξύ των επιμέρους στοιχείων τους, δημιουργεί τη φέρουσα κατασκευή της στέγης.  Επιπλέον η στέγη αποτελούνταν απο τον  κορφιά, στην θέση του οποίου στην ικαριώτικη αρχιτεκτονική, είναι ένας μεγάλος κορμός δέντρου ( διαμέτρου περίπου 60-70 εκ) που αποτελεί και βασικό στήριγμα για τα μικρότερα ξύλινα στοιχεία που τοποθετούνται δεξιά και αριστερά ( αμείβοντες). Για επιπλέον στήριξη τοποθετείται ορθοστάτης που πατάει σε συνδετήριο ελκυστήρα. Τα οριζόντια στοιχεία σφινώνονται στον τοίχο ανάμεσα στις πέτρες, πατάνε σε πατούρες που δημιουργούνται στην τοιχοποιία. Πάνω απο τα εγκάρσια στοιχεία ( αμείβοντες ), υπάρχουν επαναλαμβανόμενα καλάμια που δημιουργούν στρώση και καλάμια που λειτουργούν ως οδηγοί. Τα καλάμια αυτά καλύπτονται με χώμα ( κονίαμα) και πάνω στην στρώση αυτή τοποθετούνται οι σχιστόπλακες. Ο φέροντας οργανισμός της σκεπής στην ικαριώτικη αρχιτεκτονική ήταν εμφανής μέσα απο το σπίτι καθώς δεν τον κάλυπταν. 
 
Βέβαια στο κάτω μέρος του οικισμού κοντά στην θάλασσα, όπου είναι και το νεότερο κομμάτι παρατηρούνται στέγες με κεραμμύδια, βυζαντινού ή γαλλικού τύπου και τοποθετούνται αλληλεπικαλυπτόμενα σε σειρές με χρήση συνδετικού κονιάματος για την σταθεροποίηση τους.