Καραβόσταμο

Τοιχοποιϊες

βράχοι από τους οποίους παίρνουν τον σχιστόλιθοξηρολιθιά μάντραςαργολιθοδομήαργολιθοδομήγωνία τοιχοποιίας και σφίνεςμπαγδατί

Οι παραδοσιακές τοιχοποιίες του Καραβόσταμου κατασκευάζονταν αποκλειστικά από πέτρα και συγκεκριμένα από τοπικό σχιστόλιθο καθώς ο τόπος είναι γεμάτος από σχιστολιθικούς βράχους και σπάνια βρίσκουμε και αργόλιθους για τη δόμηση. Δύο είναι τα είδη της λιθοδομής που συναντάμε στα παραδοσιακά σπίτια του Καραβόσταμου, την αργολιθοδομή που αποτελείται από επεξεργασμένους λίθους συνδεδεμένους με στρώση κονιάματος και συναντάται κυρίως στην τοιχοποιία των σπιτιών , και την ξηρολιθοδομή που αποτελείται από σχετικά επεξεργασμένους λίθους που δεν ενώνονται με κονίαμα και εφαρμόζεται κυρίων σε μάντρες , σε όρια ιδιοκτησίας ,για στήριξη του εδάφους και για εσωτερική διαμόρφωση της αυλής. Η τοποθέτηση των πετρών γινόταν πάντα οριζόντια και αλφαδιασμένα και τα μεγέθη τους ποίκιλαν . Οι μεγαλύτερες πέτρες τοποθετούνταν στις γωνίες, όπου διασταυρώνονταν τα αγκωνάρια και τα παραγκώνια, και στα ανοίγματα αλλά μοιράζονταν και ισομερώς σε όλο τον τοίχο. Ακόμη χρησιμοποιούσαν μικρές πετρούλες ,τις λεγόμενες σφήνες, για να κρατιούνται οι πέτρες οριζόντια και για να μην υπάρχουν κενά μεταξύ των λίθων. Όλες οι πλευρές του κτιρίου είναι συνδεδεμένες από την αρχή της κατασκευής και δεν είναι εφικτό να γκρεμιστεί ένας τοίχος για προσθήκη όγκου οπότε σε περίπτωση προσθήκης επιπλέον χώρου διακρίνεται ο κατακόρυφος αρμός στη σύνδεσή τους. Το πάχος των τοίχων που συναντήσαμε κυμαινόταν από 0.5μ έως 1μ όμως το πιο σύνηθες ήταν 0.5μ με 0.8μ. και αυτοί ήταν οι εξωτερικοί τοίχοι καθώς τα σπίτια δεν είχαν εσωτερικούς τοίχους. Το εσωτερικό κονίαμα μεταξύ των λίθων ήταν το αργιλόχωμα το οποίο όμως με το πέρασμα του χρόνου απομακρύνεται με το νερό της βροχής και μοιάζει με ξηρολιθοδομή. Ωστόσο έχουν εντοπιστεί και άλλα συνδετικά κονιάματα όπως το ασβεστοκονίαμα, το τσιμεντοκονίαμα και με μεγάλα αδρανή. Χαρακτηριστικό των λιθοδομών είναι η μεγάλη τους αντοχή σε θλίψη και των σχιστόλιθων το μεγάλο μήκος σε σχέση με το ύψος της πέτρας καθώς και το μεγάλο πλάτος τους που σε πολλές περιπτώσεις μια πέτρα καλύπτει όλο το πάχος του τοίχου. Για αυτό το λόγο η μορφή λιθοδομής που συναντάμε ονομάζεται πλακοειδής. Πολύ σημαντικό στοιχείο κάθε τοιχοποιίας είναι οι επιφάνειες επαφής των λίθων, να διακόπτονται εναλλάξ, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται συνεχείς κατακόρυφοι αρμοί.

Ακόμη σε ελάχιστες περιπτώσεις, κυρίως στην περιοχή του λιμανιού, συναντήσαμε σε λιθόκτιστα σπίτια εωτερική τοιχοποία μπαγδατί. Οι τοίχοι αυτοί αποτελούνται από ξύλινο σκελετό με οριζόντιες και κάθετες πήχεις.καλάμια μικρής διατομής καρφώνονται οριζόντια πάνω στις κατακόρυφες πήχεις του σκελετού με πολύ μικρό κενό μεταξύ τους. στη συνέχεια επιχρίονται με ασβεστοκονίαμα και από τις δύο πλευρές, και το συνολικό πάχος τους είναι 15 με 20 εκ. .