(Η εικόνα είναι κινούμενη (gif). Παρακαλώ, κάντε κλικ για προβολή.)
Ύστερα από πληροφορίες που λάβαμε από τους κατοίκους του Καραβόσταμου, αλλά και από βασικά στοιχεία που διαφοροποιούν σε ενότητες τον οικισμό, γνωρίζουμε ότι υπήρξαν τρία βασικά στάδια εξέλιξης.
Όπως ήδη έχει αναφερθεί, η πειρατεία στο Αιγαίο οδήγησε στο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ικαριώτικων οικισμών να βασιστούν στη διασπορά και την αφάνεια. Την ίδια λογική ακολούθησε και ο αρχικός πυρήνας του Καραβόσταμου, ο οποίος συναντάται στο Γέροντος. Οι κάτοικοι εκμεταλλεύτηκαν το υψόμετρο του βουνού και την ύπαρξη πυκνής βλάστησης για να εξασφαλίσουν την προστασία τους. Εκεί συναντάμε και τα πρώτα στοιχεία ολοκληρωμένης αυτόνομης συγκρότησης, επαληθεύοντας το χαρακτηριστικό της αυτάρκειας που διακατείχε (και διακατέχει έως σήμερα) τους κατοίκους του νησιού.
Σταδιακά ο οικισμός εξαπλώθηκε προς τη θάλασσα, καθώς η πειρατεία δεν αποτελούσε πλέον κίνδυνο για το νησί. Οι κάτοικοι αξιοποίησαν το φυσικό προτέρημα του λιμανιού και δημιούργησαν εκεί νέες κατοικίες, η συγκρότηση των οποίων θυμίζει περισσότερο χαρακτηριστικά νησιώτικης αρχιτεκτονικής. Σε αντίθεση με το Γέροντος, η περιοχή είναι πυκνοκατοικημένη και τα όρια των κτηρίων βρίσκονται σε άμεση επαφή μεταξύ τους.
Σε τελευταία φάση, φαίνεται ότι όταν πλέον υπήρξε η ανάγκη να οικοδομηθούν καινούρια κτήρια, ο οικισμός εξελίχθηκε προς το δυτικό τμήμα του Καραβόσταμου, όπου κυρίως συναντάμε κτήρια της δεκαετίας του ΄60 και έπειτα, χωρίς ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.
Οι πυρήνες που διαμορφώθηκαν στα παραπάνω τρία στάδια εξαπλώθηκαν και οδήγησαν στη σημερινή εικόνα του οικισμού.