Καραβόσταμο

Δίκτυο δρόμων και μονοπατιών: χρήσεις και υλικότητες

Χάρτης δρόμων και μονοπατιώνμονοπάτι από πατημένο χώμα μονοπάτι από τσιμέντομονοπάτι από μεγάλες σχιστόπλακεςδιαμορφωμένο μονοπάτι με διακόσμηση μονοπάτι- σκάλαΔρόμος οχημάτων και πεζών μονοπάτι ασφαλτοστρωμένο με σχιστόπλακες για όριομονοπάτι από πέτρες

Ο βασικός κυκλοφοριακός άξονας του Καραβόσταμου που συνδέει τον οικισμό με τις δύο άκρες του νησιού και τα λιμάνια του, το λιμάνι του Εύδηλου και του Άγιου Κήρυκου, είναι ασφαλτοστρωμένος και διπλής κατεύθυνσης. Το ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του είναι ότι αποτελεί διαχωριστικό του παραδοσιακού οικισμού με τον υπόλοιπο.

Οι δευτερεύοντες οδικοί δρόμοι είναι είτε ασφαλτοστρωμένοι είτε χωμάτινοι. Η κύρια λειτουργία τους είναι να συνδέουν οδικά την κεντρική αρτηρία με συστάδες σπιτιών του χωριού.

Ακόμη υπάρχουν πολλά μονοπάτια διαμορφωμένα και μη τα οποία δεν είναι προσπελάσιμα από τα οχήματα παρά μόνο από πεζούς και ζώα. Τα υλικά με τα οποία διαμορφώνονται  είναι κυρίως τσιμέντο, πέτρα και πατημένο χώμα. Πολλές φορές τυχαίνει ένα μονοπάτι να περνάει μέσα από την αυλή ενός σπιτιού καταργώντας έτσι τα όρια του δημόσιου και του ιδιωτικού. Λόγω της έντονης κλίσης του εδάφους πολλά είναι απότομα ενώ άλλα διαμορφώνονται με σκαλοπάτια. Ως προς τη λειτουργία τους κάποια ενώνουν απομονωμένα σπίτια με το υπόλοιπο χωριό, άλλα παρέχουν πιο γρήγορη επικοινωνία ανάμεσα στις γειτονιές ενώ άλλα οδηγούν σπίτια στα αγροκτήματά  τους.