Τα βουνά που περιβάλλουν το Λεωνίδιο, καθορίζουν και τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή καθώς ανακόπτουν την πορεία των ανέμων. Ο χειμώνας είναι ήπιος ενώ το καλοκαίρι είναι αρκετά ζεστό.
Αν εξαιρέσουμε την καλλιεργήσιμη έκταση των 4000 στρεμμάτων, στο μεγαλύτερο ποσοστό του, το έδαφος είναι ορεινό και άγονο και χρησιμοποιείται για βοσκότοπους.
Το Λεωνίδιο χαρακτηρίζεται από το πλούσιο και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον στον οποίο είναι κτισμένος. Συνδυάζει τα χαρακτηριστικά ενός ορεινού αλλά και παραθαλάσσιου οικισμού αφού με μια πρώτη ματιά βλέπουμε και το ανηφορικό ανάγλυφο μιας ορεινής περιοχής αλλά και το μπλέ της θάλασσας από το επίνειο του οικισμού, συνδυασμένο με το έντονο πράσινο των φυλλωμάτων από τα δέντρα που καλύπτουν τα γύρω βουνά.
Κύρια στοιχεία της ταυτότητας του οικισμού είναι ο κόκκινος βράχος που δεσπόζει από πάνω του και το Ρέμα Δαφνών που τον διασχίζει.
Το Λεωνίδιο είναι στενά συνδεδεμένο με το φυσικό του περιβάλλον τόσο για την στήριξη της οικονομίας όσο και στην διαμόρφωση της κτιριακής και πολεοδομικής του εικόνας. Έχουμε μεγάλες αυλές και δρόμους γεμάτους πράσινο, ενώ έχει διαμορφωθεί ένας πλακόστρωτος δρόμος ακολουθώντας τις καμπυλότητες του ποταμού για την περιήγηση δίπλα σε αυτόν. Ακόμα παρατηρούμε ευρεία χρήση υλικών κατασκευής χρωματισμένα από τα κοκκινωπά πετρώματα της περιοχής και κτίρια που αξιοποιούν τις υψομετρικές διαφορές στις παρυφές του βράχου με απόλυτο σεβασμό στο ανάγλυφο.
Η άμεση σχέση του Λεωνίδιο με το φυσικό περιβάλλον υπογραμμίζεται και από την ανάπτυξη της αναρρίχησης στον κοκκινόβραχο που δεσπόζει από πίσω από τον οικισμό. Η αναρρίχηση στο Λεωνίδιο ξεκινάει στα μέσα της δεκαετίας του ‘80. Υπήρξε έντονη αναρριχητική δραστηριότητα κυρίως τη διετία 86-87 με το άνοιγμα αρκετών διαδρομών. Η ιδιαιτερότητα του Αναρριχητικού Πάρκου Λεωνιδίου, πέραν των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών, έγκειται στην ποικιλία των διαδρομών όσον αφορά: το βαθμό δυσκολίας, την κλίση του αναρριχώμενου βράχου, το μήκος των διαδρομών, τη φωτεινότητα, την εναλλαγή του φυσικού πεδίου. Έτσι, έχει πλέον καθιερωθεί ως ένας ανερχόμενος αναρριχητικός προορισμός, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Σήμερα θεωρείται τις μεγαλύτερες σε εξέλιξη αναρριχητικές περιοχές σε Ελλάδα και Ευρώπη καθώς αριθμεί πάνω από 800 διαδρομές.