Λεωνίδιο (Τμήμα Β -Σίος)

Διάρθρωση Κτιριακού Ιστού

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΙΣΤΟΥ

Παρατηρώντας τον χάρτη διάρθρωσης αναγνωρίζουμε ότι οι εκκλησίες, οι πλατείες, ο επαρχιακός δρόμος και το ποτάμι είναι τοι παράγοντες που διαμορφώνουν τον ιστό του οικισμού. Τα σημεία αναφοράς μας είναι (1)οι εκκλησίες: α) η Αγία Κυριακή και β) ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, (2)οι δύο πλατείες: α) η πλατεία 25ης Μαρτίου και β) μια πλατεία που βρίσκεται λίγο πιο κάτω επάνω στον επαρχιακό δρόμο αλλά δεν έχει κάποια ονομασία, και (3) η επαρχιακή οδός Άστρους – Λεωνιδίου (4) το ρέμα δαφνών που διασχίζει το Λεωνίδιο.

Οι  εκκλησίες έχουν καταφέρει να διαμορφώσουν τις ενορίες τους με βάση τον προσανατολισμό των σπιτιών γύρω από αυτές καθώς επίσης και την πυκνότητα τους. Κατά ένα μεγάλο ποσοστό τα σπίτια είναι κτισμένα έτσι ώστε να έχουν άμεση οπτική επαφή με την εκκλησιαστική ενότητα στην οποία υπάγονται νοητά. Η κλίση του εδάφους καθώς και το πανταχόθεν ελεύθερο πολεοδομικό σύστημα που επικρατεί γύρω από τις τρεις εκκλησίες βοηθούν ακόμα περισσότερο.

Περνώντας στις πλατείες, παρατηρεί κανείς ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και επηρεασμένες από την εμπορικότητα της επαρχιακής οδού. Οι δύο πλατείες είναι τόποι συγκέντρωσης των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών λόγω των καταστημάτων που υπάρχουν τριγύρω. Τα καταστήματα είναι παρατεταγμένα το ένα δίπλα στο άλλο, κάτι που δημιουργεί ένα συνεχές σύστημα δόμησης. Πίσω από τα κτίρια στα οποία στεγάζονται τα μαγαζιά συνήθως υπάρχουν τα σπίτια των ιδιοκτητών τους.

Κατά μήκος του ποταμού τα κτίρια είναι στραμμένα με την πρόσοψή προς αυτόν κυρίως για να εκμεταλλεύονται το νότιο φως. Επίσης οι δρόμοι είναι κάθετοι στο ρέμα με σκοπό τη διατήρηση της διαμπερότητας και τη δημιουργία οπτικών φυγών με το απέναντι μέτωπο.

Τέλος παρατηρείτε στην ενότητα πέντε μια μικρή γειτονία που έχει αναπτυχθεί γύρω από έναν δρόμο. Με κάθετους άξονες στον κεντρικό αυτό δρόμο δημιουργείται μια εσωστρεφής οικιστική ενότητα.

Βασικό συμπέρασμα των παρατηρήσεων αυτών είναι ότι η διάρθρωση αυτή δεν αποσκοπεί στη εντελώς σωστή διαχείριση του αστικού χώρου και στην οργάνωση του οδικού δικτύου αλλά κυρίως στην προστασία του φυσικού τοπίου και της παράδοσης του οικισμού. Παρόλα αυτά παρατηρούμε έναν σε μεγάλο βαθμό χαοτικό και μπερδεμένο κτιριακό ιστό.