Πλάτανος

Τοποθέτηση Οικισμού

Συνολική Άποψη Οικισμού

Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, οι Πλατανίτες δεν είχαν εγκατασταθεί εξαρχής στην τοποθεσία που βρίσκεται ο Πλάτανος σήμερα ,αλλά είχαν αλλάξει τρεις φορές τουλάχιστον θέσεις. Η πρώτη εγκατάσταση όπως λέγεται έγινε στην τοποθεσία Άγιοι Στράτηγοι ,η οποία βρίσκεται κάτω και ανατολικά του σημερινού Χάραδρου, όπου σώζονται ακόμη και σήμερα τα ερείπια του παλαιού οικισμού. Η δεύτερη εγκατάσταση έγινε στην τοποθεσία Μάλαμα, στη βορινή πλευρά του Χάραδρου, όπου έχουν βρεθεί επίσης υπολείμματα του αρχαίου οικισμού. Τέλος , η τρίτη τοποθεσία που άλλαξαν οι Πλατανίτες, πριν από την  εγκατάστασή τους στο σημερινό Πλάτανο ,ήταν η τοποθεσία Αστρίτης ή Αστρίκης , η οποία βρίσκεται βορειοανατολικά του Πλατάνου  και πάνω ακριβώς από το ξωκκλήσι του Αγιώργη.

Στην τοποθεσία αυτή βρίσκονται  μέχρι σήμερα τοιχοποιίες και έχει  προσδιοριστεί  η θέση της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου και του νεκροταφείου. Οι θέσεις αυτές έγιναν γνωστές όταν οι κάτοικοι κατά την καλλιέργεια της γης έφεραν στην επιφάνεια τα θεμέλια της εκκλησίας και τους σκελετούς των νεκρών προγόνων τους.

Για την ονομασία της τελικής τοποθεσίας υπάρχουν δύο εκδοχές. Στην πρώτη εκδοχή υποστηρίζεται ότι ονομάστηκε Αστρίτης επειδή οι κάτοικοι που εγκαταστάθηκαν εκεί προέρχονταν από το Άστρος και ήθελαν μέσω της ονομασίας του νέου οικισμού τους  να θυμούνται την παλαιά πατρίδα τους. Κατά την Πλατανίτικη παράδοση, όμως, Αστρίτης ονομάσθηκε η τοποθεσία λόγω των πολλών ομώνυμων φιδιών που υπήρχαν στην περιοχή, τα οποία έγιναν  και η αιτία να εγκαταλειφθεί.

Ωστόσο η κυριότερη αιτία εγκατάλειψης των παραπάνω τοποθεσιών ήταν η έλλειψη νερού και ακόμη περισσότερο η έλλειψη ασφάλειας. Το βασικό πλεονέκτημα που  παρείχε ο Πλάτανος στους κατοίκους του  ήταν η δύσκολη προσπέλασή του από τους διάφορους επιδρομείς. Το αίσθημα ασφάλειας ενδυναμώθηκε λόγω των απόκρημνων κάθετων βράχων στην ανατολική του πλευρά ,της οργιώδους βλάστησης καθώς και του δύσβατου, απρόσιτου από τους εχθρούς εδάφους του σε συνδυασμό με την έλλειψη δρόμου.

Σύμφωνα με την παράδοση, όμως, υπάρχει ένα ακόμη πιθανό ενδεχόμενο όσον αφορά την ιστορική πορεία της εγκατάστασης των Πλατανιτών στην σημερινή τους τοποθεσία .

Οπώς έχει ήδη αναφερθεί οι Πλατανίτες, είναι απόγονοι των Αιγιτητών .Πιο συγκεκριμένα το έτος 431 π. Χ., η Αίγινα καταλήφθηκε από τους Αθηναίους και οι κάτοικοι του νησιού εκτοπίσθηκαν, επειδή ήταν σύμμαχοι  των Σπαρτιατών. Τότε η σύμμαχος Σπάρτη τους παραχώρησε έκταση γης  στη Θυρεατική πεδιάδα, την οποία  είχε υπό την κατοχή της, για να δημιουργήσουν τον νέο οικισμό τους .

Η τοποθεσία που παραχωρήθηκε στους Αιγιτήτες βρισκόταν στην παραλιακή Κυνουρία, στην τοποθεσία Παλιόκαστρο. Μάλιστα σήμερα υπάρχουν ερείπια της αρχαιότερης  εκείνης κωμόπολης της Κυνουρίας ,που έφερε την ονομασία Ανθήνη ή Ανθάνα.

Οι Αιγινήτες όμως, φοβούμενοι μια νέα επίθεση των Αθηναίων δημιούργησαν ένα δεύτερο οικισμό στα ορεινά, στις υπώρειες του Πάρνωνα. Η παράδοση θέλει τον οικισμό αυτό στην τοποθεσία Αστρίκης, η οποία ήταν αθέατη από την θάλασσα και αποθάρρυνε τις πιθανές επιθέσεις.