Πλάτανος

Βαθμός Αλλοίωσης

Χάρτης αλλοιώσεων 1. Μέτριες Αλλοιώσεις 2. Μεγάλες Αλλοιώσεις

Το συμπέρασμα που απορρέει από το χάρτη είναι  η πλειοψηφία των κτηρίων του Πλατάνου που έχουν υποστεί αλλοιώσεις  έναντι του  μικρού ποσοστού που παραμένει αναλλοιώτο.

Οι κατηγορίες των αλλοιώσεων που διαπραγματεύεται ο χάρτης είναι οι εξής: 

  1. Μέτριες Αλλοιώσεις  : Αφορά κατοικίες που έχουν υποστεί αλλοιώσεις αλλά έχουν διατηρήσει την αρχκή τους εικόνα . Για παράδειγμα στο κτίσμα της πρώτης φωτογραφίας η εξωτερική τοιχοποιία αν και δεχτεί επεξεργασία ,έχει αρμολογηθεί, δεν επχρίστηκε και είναι εμφανής.
  2. Μεγάλες Αλλοιώσεις : Κατοικίες στις οποίες οι αλλοιώσεις επέφεραν μεγάλες αλλάγές στην εικόνα τους και κατ’ επέκταση σε ολόκληρο τον οικισμό . Στην δεύτερη φωτογραφία στο εικονιζόμενο σπίτι, η πέτρινη τοιχοποιία δεν είναι εμφανής, ενώ συγχρόνως έχει αλλάξει και η μορφή της στέγης για να δημιουργηθεί ο στεγασμένος εξωτερικός χώρος.

Το συμπέρασμα που απορρέει από το χάρτη είναι το γεγονός ότι τα κτήρια του Πλατάνου που έχουν υποστεί αλλοιώσεις είναι πλειοψηφία  έναντι αυτών που παραμένουν αναλλοίωτα.

Γενικά ο Πλάτανος είναι ένας οικισμός ο οποίος έχει υποστεί σε μεγάλο βαθμό αλλοιώσεις οι οποίες αφορούν είτε κατά κύριο λόγο την όψη ( προσθήκες μπετονένιων στοιχείων, επενδύσεις  όψεων, προσθήκες μεταλλικών στοιχείων όπως υδρορρόες και μεταλλικες ανεμόσκαλες)  είτε το δομικό σύστημα των κτηρίων  ( προσθήκες μπετονένιων πλακών και υποστυλωμάτων σε υπάρχοντα παλαιά κελύφη).

Σε κάθε περίπτωση οι αλλοιώσεις αυτές έχουν 'παραμορφώσει'  την όψη του χωριού σε πολλά σημεία  του και έχουν προκαλέσει μη αναστρέψιμες ζημιές στα  δομικά στοιχεία των κτιρίων του. Σε άλλες περιπτώσεις βέβαια όπως η αντικατάσταση ξύλινων πατζουριών από τζαμιλίκια παρατηρήθηκε η αλλοίωση να είναι διακριτική και συγχρόνως  εξυπηρετεί  . καλύτερα τις ανάγκες των ανθρώπων.

 

 

.