Κάθε γειτονιά, επιμέρους οικιστική ενότητα αναφέρεται γύρω από ένα κέντρο. Στις πλήστες των περιπτώσεων αυτό το κέντρο είναι κάποιο κτήριο ή τοπόσημο. Σημαντική και πάλι είναι η παρουσία του υδάτινου δίκτυου, το οποίο μέσω των αυλακιών διασχίζει τον οικισμό, κινούμενο παράλληλα με το οδικό δίκτυο, οριοθετώντας με αυτό τον τρόπο τις γειτονιές, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και στοιχείο προσανατολισμού.
Οι γειτονιές στις οποίες είναι χωρισμένες ο οικισμός είναι οι εξής:
1) Του Πύργου
Η γειτονιά αυτή καθορίστηκε από τον Πύργο του Μοίρα και βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του πυρήνα του χωριού.
Ο Πύργος είναι ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή και παλαιά κτήρια του Πλατάνου. Ανήκε σε μία από τις σημαντικότερες οικογένειες του χωριού και αυτοί είναι οι λόγοι που αποτελεί κτήριο αναφοράς για τα γύρω σπίτια.Το χαρακτηριστικό σημείο αυτής της περιοχής είναι η μετωπική σχέση των κτηρίων με τον γκρεμό αποτελώντας έτσι τη συνέχεια αυτού του φυσικού ορίου.
2) Νεότερο τμήμα οικισμού
΄Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του οικισμού επί της περιφερειακής οδού και αποτελείται από ορισμένα μεμονωμένα σπίτια νεώτερης κατασκευής. Αποτελεί νεώτερη επέκταση του χωριού η οποία πραγματοποιήθηκε με την κατασκευή του δρόμου. Η γειτονιά αυτή δεν διαθέτει κάποιο όνομα και οι κάτοικοι αναφέρονται σε αυτά τα σπίτια μεμονωμένα με τα ονόματα των οικογενειών οι οποίες κατοικούν σε αυτές π.χ.οι Λουφαίοι, Κανελλαίοι κ.λπ.
3) Οι Χαρές
Η γειτονιά αυτή καθορίστηκε και πήρε το όνομα της από τους καταρράκτες των Χαρών. Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές του χωριού και την πρώτη εικόνα για τον επισκέπτη. Μπροστά από τον καταρράκτη υπάρχει ο μεγαλύτερος ελεύθερος χώρος του οικισμου που χρησιμεύει ως χώρος στάθμευσης ενώ συγχρόνως φιλοξενεί τις διάφορες εκδηλώσεις των κατοίκων. Για τους παραπάνω λόγους αυτή η γειτονιά διαθέτει υπερτοπικό χαρακτήρα.
4) Της Αγίας Άννας
Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά το χάρτη, η γειτονιά μοιάζει να αναπτύσσεται με φυγόκεντρο τρόπο καθώς υπάρχει ο ναός ως πυρήνας γύρω από τον οποίο έχουν δημιουργηθεί οι περιοχές δόμησης. Αποτελεί κεντρικό σημείο του χωριού καθώς και σημείο αναφοράς. Μάλιστα διατηρείται από τα παλιά χρόνια η συνήθεια να επισυνάπτονται στο κυπαρίσσι της πλατείας οι διάφορες ανακοινώσεις του χωριού. Έτσι η περιοχή αποτελεί το βασικότερο σημείο αναφοράς για τους κατοίκους.
Ακόμη άλλο ένα χαρακτηριστικό της περιοχής είναι πως τα σπίτια που υπήρχαν σε αυτή δεν διέθεταν κατώγια, ώστε να αποφεύγεται η δυσοσμία που δημιουργούταν από τα ζώα.
5) Περρέικα
Η οικιστική αυτή ενότητα αναπτύσσεται εκατέρωθεν ενός δρόμου ,ο οποίος στο παρελθόν ήταν και ο κατεξοχήν εμπορικός του χωριού. Tην ονομασία της την πήρε από το αρχοντικό σπίτι του Θεόδωρου Πέρρου, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή. Ο Θ. Πέρρος αποτελεί εξέχουσα προσωπικότητα της χωριού καθώς διετέλεσε βουλευτής το χρονικό διάστημα 1890-1911 και έτσι το σπίτι του αν και ερειπωμένο αποτελεί ιστορική αναφορά για την περιοχή.
6) Μουγκέικα
Την γειτονιά αυτήν τη διαπερνά τμήμα του κεντρικού δρόμου που συνέδεε το Άστρος με την Σίταινα και αυτός είναι και ο λόγος που στο παρελθόν διέθετε εμπορικό χαρακτήρα. Την ονομασία της την πήρε από το σπίτι του Μούγια ο οποίος ήταν και ο ιδρυτής του Λευκού Σταυρου στην Αθήνα.
7) Του Καρακαλά
Στα παλαιά χρόνια, στη γειτονιά του χωριού ονόματι Καρακαλά ήταν συγκεντρωμένη η αγορά, με το κουρείο του Καρακαλά, παντοπωλείο και δύο ταβέρνες.Από εκεί περνούσε ο δρόμος που κατευθύνεται από το Άστρος στη Σίταινα καθώς ο Πλάτανος αποτελούσε το κεφαλοχώρι της ευρύτερης περιοχής και τροφοδοτούσε με τρόφιμα τα γύρω χωριά. .
8) Μεταμόρφωσης του Σωτήρος
Χαρακτηριστικό της δυτικής περιοχής είναι η έντονη κλίση , ενώ συνέπεια αυτής είναι η δημιουργία πολλών αναβάσεων (σκαλιά) . Ακόμα η οικιστική διάταξη διαφέρει αρκετά από την ανατολική περιοχή καθώς η δόμηση είναι φανερά πιο αραιή και όλα τα σπίτια τοποθετούνται στον κεντρικό δρόμο , με πλάτη στον κεντρικό δρόμο με τις αυλές τους είναι εξωστρεφείς.