Άνω Δολιανά (Τμήμα Α)

Γενική Παθολογία Κτισμάτων

Σε αρκετά κτίρια του οικισμού σημειώνονται φθορές σε φέροντα, κατακόρυφα και οριζόντια , στοιχεία, αλλά και σε επιμέρους δομικά μέλη.

Συγκρίνοντας, αρχικά, τις στέγες των κτιρίων στο  πέρασμα των χρόνων, παρατηρείται άλλοτε κατάρρευση της κεραμοσκεπής και άλλοτε αντικατάσταση της εξωτερικής επένδυσης από κεραμίδια ή σχιστόπλακες  με λαμαρίνα. Αυτό οφείλεται είτε στην έλλειψη συντήρησης της ξύλινης φέρουσας κατασκευής, είτε σε  λόγους βάρους του υλικού και εξασφάλιση καλύτερης μόνωσης, ενώ εσωτερικά τοποθετείται ψευδοροφή για λόγους υγρασίας και στεγάνωσης.

Οι τοιχοποιίες παρουσιάζουν προβλήματα στεγάνωσης και εμφάνισης μούχλας, όπως επίσης και προβλήματα στήριξης. Το φαινόμενο αυτό μαρτυρούν τόσο οι προσθήκες εξωτερικών στηριγμάτων από οπλισμένο σκυρόδεμα, όσο και η προσπάθεια κάλυψης των ρωγμών, με επιπρόσθετα κονιάματα, που έχουν δημιουργηθεί από τις καταπονήσεις που προκαλούν τα υπερκείμενα φορτία και οι πλάγιες ωθήσεις. Ακόμα, παρατηρείται μερική ή και ολική κατάρρευση της τοιχοποιίας σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, η οποία είναι μη αναστρέψιμη.

Τα ξύλινα κουφώματα, παντζούρια και παραθυρόφυλλα παρουσιάζονται σπασμένα, σαπισμένα, ακόμα και αποκολλημένα από τις κάσες τους. Σε αρκετές περιπτώσεις τα παράθυρα ή οι θύρες έχουν αντικατασταθεί από φύλλα λαμαρίνας ή αλουμινίου.

Τα εσωτερικά δάπεδα, των μη κατοικήσιμων κτισμάτων, είναι κατεστραμμένα, ενώ στα ξύλινα παρατηρείται πρόβλημα καμπύλωσης των σανίδων τους ή η απουσία τους.

Πολλά από τα ξύλινα δοκάρια και υποστυλώματα που στηρίζουν ελαφριές ξύλινες κατασκευές σε υπαίθριους χώρους έχουν αντικατασταθεί από μεταλλικά φέροντα στοιχεία, λόγω της κατάρρευσής τους ή της έλλειψης της φέρουσας ικανότητας που παρουσίαζαν.

Η εικόνα, λοιπόν, που παρουσιάζει σήμερα ο οικισμός είναι αποτέλεσμα τόσο των φυσικών φαινομένων της περιοχής, όσο της παραμέλησης και εγκατάλειψης του χωριού από τους κατοίκους του.

Εξάπλωση υγρασίας στην τοιχοποιία, απομεινάρι κουφώματος
Εξάπλωση υγρασίας στην τοιχοποιία, απομεινάρι κουφώματος
Ρωγμή εξωτερικής τοιχοποιίας και λίθινης ποδιάς
Ρωγμή εξωτερικής τοιχοποιίας και λίθινης ποδιάς
Ερείπιο- εισχώρηση φύσης
Ερείπιο- εισχώρηση φύσης
Φθορά εξωτερικού κονιάματος και ξύλινης εξώθυρας
Φθορά εξωτερικού κονιάματος και ξύλινης εξώθυρας
Καταστροφή ξύλινου σανιδώματος
Καταστροφή ξύλινου σανιδώματος
Φθορά στέγης
Φθορά στέγης