Άνω Δολιανά (Τμήμα Α)

Γενικός Χάρτης Χρήσεων Γης

Στα Άνω Δολιανά όπως και σε κάθε παραδοσιακό οικισμό η κυριότερη χρήση είναι η κατοικία. Ως προς την πυκνότητα φαίνεται η Παναγία-αγορά, ο Άγιος Γεώργιος και το Μεσοχώρι να είναι πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές, σε αντίθεση με τα Πουρνάρια, τον Μπαγιουνέτη, τα Αγγελικά και τη Χορευταρού, στα οποία η δόμηση είναι πιο αραιή.

Η κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκεται στην εκκλησία της Παναγίας. Στο κάτω μέρος της πλατείας συγκεντρώνονται όλες οι λειτουργίες εστίασης του χωριού. Σε άμεση συσχέτιση βρίσκονται και τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες που λειτουργούν στο χωριό, καθώς και το μουσείο. Δυτικά του χωριού βρίσκεται το παλιό σχολείο που τώρα λειτουργεί σαν ξενοδοχείο, ενώ στο βορειοδυτικό άκρο βρίσκεται ο ιππικός όμιλος, ο οποίος δε λειτουργεί. Μία μικρότερη πλατεία δημιουργείται στην εκκλησία του Άγιου Γεώργιου, η οποία περιτριγυρίζεται από κατοικίες.

Παρατηρούμε δηλαδή ότι οι εμπορικές χρήσεις είναι συγκεντρωμένες στο κέντρο ενώ σε όλη την υπόλοιπη έκταση του χωριού έχουμε ιδιωτικές χρήσεις.

Γενικός χάρτης χρήσεων γης
Γενικός χάρτης χρήσεων γης