Άνω Δολιανά (Τμήμα Α)

Περιγραφή Τοπικού Δομικού Συστήματος

Το κτίριο που μελετήθηκε για αξονομετρική τομή αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των κατοικιών της περιοχής. Είναι ένα κτίριο  διαστάσεων 10,75x5,32 μέτρων με δύο επίπεδα. Στο επίπεδο μηδέν παρατηρείται θολωτή κατασκευή που εκτείνεται στο μισό μήκος του κτιρίου και στο άλλο μισό ξύλινο πάτωμα και κάτω από το τελευταίο, ξύλινο πατάρι στο επίπεδο  ημιώροφου. Το επίπεδο ένα καλύπτεται με μία τρίριχτη στέγη μικτού φέροντα οργανισμού -αντιστηριζόμενη και αντιστηριζόμενη με ελκυστήρα, με ρυθμό επανάληψης τύπου φορέα ανά ένα-.

 Η πρόσβαση στο επίπεδο μηδέν γίνεται από την μακριά πλευρά του κτιρίου και το άνοιγμα διαμορφώνεται με διπλό τόξο και κούφωμα καρφωτό που σε βάζει στους βοηθητικούς χώρους του κτιρίου, το κελάρι και το στάβλο.

Η πρόσβαση στο επίπεδο ένα γίνεται με δύο τρόπους, ο ένας είναι εξωτερικά μέσω μιας σκάλας και ενός εξώστη ο οποίος είναι μεταγενέστερης κατασκευής με άνοιγμα μορφής μονόλιθου σχήματος ημικυκλίου με ανακουφιστικό τόξο και ο άλλος είναι μέσω μιας καταπακτής που βρίσκεται ανάμεσα στον θόλο και στο ξύλινο πάτωμα και χρησιμοποιείται για να σε ανεβάσει από το επίπεδο μηδέν στο επίπεδο ένα μέσω μιας ξύλινης σκάλας και τριών σκαλοπατιών που βρίσκονται στην κατασκευή του θόλου. Το πάνω επίπεδο είναι χωρισμένο σε δύο μεγάλους χώρους κύριας χρήσης και έναν μικρότερο που έχει την χρήση προθαλάμου.

 

Αξονομετρική τομή
Αξονομετρική τομή
Όψη κτιρίου αξονομετρικής τομής
Όψη κτιρίου αξονομετρικής τομής
Όψη σκάλας
Όψη σκάλας
Τομή σκάλας
Τομή σκάλας
Καταπακτή
Καταπακτή