Άνω Δολιανά (Τμήμα Α)

Γενική Εικόνα - Σχέση με το Φυσικό Περιβάλλον

Τα Άνω Δολιανά είναι ένας ορεινός οικισμός κτισμένος αμφιθεατρικά στις βόρειες πλαγιές του Πάρνωνα, ο οποίος λειτουργεί ως φυσικό σύνορο της περιοχής, και εκτείνεται σε δύο μεγάλες γειτονιές με θέα το οροπέδιο της Τρίπολης. Το ανάγλυφο του τόπου χαρακτηρίζεται από έντονες κλίσεις και το χωριό ακολουθεί αυτή την ποικιλομορφία του εδάφους. Λόγω της κλίσης αυτής, σε αρκετά κτίσματα παρατηρείται συνήθως διαφορά ενός με δύο ορόφων στις όψεις των δρόμων που τα περιβάλλουν.

Ο οικισμός ξεπροβάλλει ανάμεσα στην πλούσια βλάστηση του τοπίου και διαμορφώνεται διατηρώντας μια αρμονική σχέση με αυτή. Τα δέντρα που συγκροτούν το τοπίο είναι κυρίως πλατάνια, έλατα και αρκετά καρποφόρα, με βασικότερο τις καστανιές, οι οποίες επιφέρουν κέρδη στους κατοίκους μέσω της επεξεργασίας των κάστανων και της παραγωγής τοπικών προϊόντων. Τα υλικά της δόμησης των παραδοσιακών κτισμάτων είναι στο μεγαλύτερο βαθμό η πέτρα και το ξύλο λόγω της αφθονίας τους στο φυσικό περιβάλλον.

Ο οικισμός περιβάλλεται, επίσης, από πολλές πηγές και ρεματιές -όπως το ρέμα του Αϊ Γιάννη που συναντήσαμε- που εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα του τόπου και καθιστούν ευκολότερη τη διαβίωση των κατοίκων.

Τομή όλου του οικισμού
Τομή όλου του οικισμού