Ρωγό

Παράθυρα

Στον οικισμό του Ρογού τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τα παράθυρα είναι κυρίως ξύλο, γυαλί και μέταλλα, ιδίως σίδερο. Συγκεκριμένα, το ξύλο χρησιμοποιείται για το σκούρο των παραθύρων, τα πλαίσια, τις σανίδες, τις τραβέρσες, το ανωκάσι και το κατωκάσι, καθώς και για πολλά στοιχεία που αποτελούν και στηρίζουν το ίδιο το άνοιγμα. Τζάμι χρησιμοποιείται, κυρίως, στα εσωτερικά φύλλα των παραθύρων που παρουσιάζουν ανοίγματα για την είσοδο του φωτός. Μέταλλα χρησιμοποιούνται περισσότερο στις σιδεριές που τοποθετούνται εξωτερικά της τοιχοποιίας για λόγους προστασίας, στους μεντεσέδες, στους στροφείς, στα καρφιά, στις κλειδαριές και στις ασφάλειες.

Τα παράθυρα του οικισμού, κατά το μεγαλύτερο τους ποσοστό, είναι δίφυλλα καρφωτά, ενώ υπάρχουν και μονόφυλλα καρφωτά μικρότερου ανοίγματος. Μεταγενέστερα άρχισαν να χρησιμοποιούνται ταμπλαδωτά δίφυλλα παράθυρα, αλλά και γερμανικού τύπου δίφυλλα εξώφυλλα. Επίσης, παρατηρείται ύπαρξη προστατευτικών σιδεριών για την ασφάλεια της κατοικίας είτε τοποθετημένη σε οριζόντια θέση είτε τοποθετημένη και στις δύο διευθύνσεις, δημιουργώντας έναν τετραγωνικό κάναβο.

Το κούφωμα στηρίζεται στο άνοιγμα, άλλοτε με κάρφωμα σε ξύλινα στοιχεία ενσωματωμένα στη λιθοδομή και άλλοτε με την τοποθέτηση του ίδιου του κασώματος στη λιθοδομή.

 

ΚΤΗΡΙΟ 4 :

Παράθυρο αποτελούμενο από εσωτερικό και εξωτερικό φύλλo (παντζούρι)

Εσωτερικό φύλλο: Καρφωτό δίφυλλο παράθυρο με κατακόρυφες ξύλινες σανίδες και μεταλλικούς στροφείς που επιτρέπουν την κίνηση του παραθύρου προς το εσωτερικό της κατοικίας .

Εξωτερικό φύλλο : Καρφωτό δίφυλλο παράθυρο αποτελούμενο στο κάτω μέρος του από κατακόρυφες σανίδες ενώ στο πάνω από τρία τζαμιλίκια στο κάθε φύλλο. Εξωτερικά του ανοίγματος τοποθετείται σιδεριά οριζόντιας διεύθυνσης.

 

ΚΤΗΡΙΟ 18

Ταμπλαδωτό δίφυλλο παράθυρο μεταγενέστερης-σύγχρονης κατασκευής με τζαμιλίκι. Ανοίγει προς το εσωτερικό της κατοικίας αφού εξωτερικά του ανοίγματος τοποθετείται σιδεριά οριζόντιας και κατακόρυφης διεύθυνσης σε σχήμα τετραφωνικού κανάβου.

 

ΚΤΗΡΙΟ 22:

Δίφυλλο εξώφυλλο γερμανικού τύπου μεταγενέστερης κατασκευής με μεντεσέδες τύπου μάσκουλο για το άνοιγμα των φύλλων εξωτερικά της τοιχοποιίας.

 

ΚΤΗΡΙΟ 25:

Καρφωτό δίφυλλο παράθυρο με κατακόρυφες σανίδες .Στο ένα εκ των δύο φύλλων υπάρχει τετραγωνικό άνοιγμα για την είσοδο του αέρα. Εξωτερικά του ανοίγματος τοποθετείται σιδεριά οριζόντιας διεύθυνσης.

 

ΚΤΉΡΙΟ 38 :

Καρφωτό μονόφυλλο παράθυρο που αρχικά αποτελούνταν από κατακόρυφες σανίδες ωστόσο λόγω φθοράς οριζόντιες ξύλινες σανίδες ήρθαν να προστεθούν πάνω στην ήδη υπάρχουσα κατασκευή. Το συγκεκριμένο παράθυρο ανοίγει προς το εσωτερικό της κατοικίας ,ενώ διαθέτει και ξύλινο κλείστρο για την ασφάλιση του παραθύρου.

 

ΚΤΗΡΙΟ 49 :

Α. Καρφωτό δίφυλλο παράθυρο με δύο μεγάλα κατακόρυφα φύλλα, δύο τραβέρσες σε κάθε φύλλο με τις οποίες συνδέονται οι μεντεσέδες και επιτυγχάνεται η κίνηση με φόρα προς το εσωτερικό της κατοικίας.

Β. Ταμπλαδωτό δίφυλλο παράθυρο με μεντεσέδες και στροφείς σχήματος ‘Γ’ για την κατακόρυφη περιστροφή του παραθύρου προς το εσωτερικό της κατοικίας και χαρακτές λεπτομέρειες.

 

ΚΤΗΡΙΟ 53:

Παράθυρο αποτελούμενο από εσωτερικό και εξωτερικό φύλλo (παντζούρι).

Εσωτερικό φύλλο: Καρφωτό δίφυλλο παράθυρο με τρία τζαμιλίκια σε κάθε φύλλο , δύο στροφείς σε κάθε φύλλο για την περιστροφή του παραθύρου προς το εσωτερικό της κατοικίας και μεταλλικούς σύρτες για την ασφάλιση του παραθύρου.

Εξωτερικό φύλλο : Καρφωτό δίφυλλο παράθυρο με κατακόρυφες σανίδες και δύο οριζόντιες τραβέρσες σε κάθε φύλλο με τις οποίες συνδέονται οι μεντεσέδες και επιτυγχάνεται η κίνηση με φόρα προς το εξωτερικό της κατοικίας. Διαθέτει εσωτερικό μάνταλο για την ασφάλιση του παραθύρου. Το κούφωμα στηρίζεται στο άνοιγμα με κάρφωμα σε ξύλινα στοιχεία πηχάκια) ενσωματωμένα στη λιθοδομή.

Κτήριο 4
Κτήριο 4
Κτήριο 4
Κτήριο 4
Κτήριο 4
Κτήριο 4
Κτήριο 18
Κτήριο 18
Κτήριο 22
Κτήριο 22
Κτήριο 25
Κτήριο 25
Κτήριο 25
Κτήριο 25
Κτήριο 25
Κτήριο 25
Κτήριο 38
Κτήριο 38
Κτήριο 38
Κτήριο 38
Κτήριο 38
Κτήριο 38
Κτήριο 49 (Α)
Κτήριο 49 (Α)
Κτήριο 49 (Α)
Κτήριο 49 (Α)
Κτήριο 49 (Α)
Κτήριο 49 (Α)
Κτήριο 49 (Β)
Κτήριο 49 (Β)
Κτήριο 49 (Β)
Κτήριο 49 (Β)
Κτήριο 49 (Β)
Κτήριο 49 (Β)
Κτήριο 49 (Β)
Κτήριο 49 (Β)
Κτήριο 49 (Β)
Κτήριο 49 (Β)
Κτήριο 53
Κτήριο 53
Κτήριο 53
Κτήριο 53
Κτήριο 53
Κτήριο 53
Κτήριο 53
Κτήριο 53
Κτήριο 53
Κτήριο 53