Ρωγό

Σχέση με το Φυσικό Περιβάλλον

Πλαστική σύνθεση

Από γεωλογικής σκοπιάς, το νησί ανήκει στην αττικοκυκλαδική μάζα, ενώ πετρολογικά αποτελείται από μεταμορφωμένα πετρώματα, ιδίως από "μοσχοβίτικους" σχιστόλιθους. Η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 0 βαθμούς ενώ δεν ξεπερνά τους 42. Όσον αφορά στην υγρασία η Άνδρος παρουσιάζεται με κλίμα υγρό. Όμως εκείνο που την κάνει ξεχωριστή στον νησιωτικό χώρο είναι τα δυνατά της μελτέμια (καλοκαιρινοί άνεμοι).

Παρατηρώντας τα κτίσματα του οικισμού, είναι φανερή η προσπάθεια προσαρμογής τους στο κλίμα του νησιού, καθώς πρωταρχικός στόχος είναι η ασφαλής και υγιής κατοίκηση. Χαρακτηριστικά: η κύρια όψη των κτισμάτων δεν είναι πάντοτε εκείνη που βλέπει στο δρόμο, αλλά συνήθως ανατολική. Τα εξώφυλλα των παραθύρων είναι εσωτερικά των υάλινων φύλλων, οι εξωτερικοί τοίχοι από σχιστόλιθους έχουν πάχος ενός μέτρου. Το δώμα έχει επίσης μεγάλο πάχος, ενώ τα κουφώματα είναι λίγα και μικρών διαστάσεων.

 

Συνταίριασμα με το τοπίο

Το ορεινό έδαφος της Άνδρου προέρχεται από τα απομεινάρια των βουνοκορφών της Αιγηίδος. Βουνά, κοιλάδες και ακρογιαλιές είναι έτσι βαλμένα έτσι ώστε η ανθρώπινη κλίμακα να δεσπόζει στο τοπίο. Με κλιμακωτή κατασκευή, για τη συγκράτηση του χώματος, έχουν διαστάσεις που είναι αποτέλεσμα της κλίσης του φυσικού εδάφους. Οι τοίχοι για τη στήριξη τους λέγονται παραβολές και γίνονται από "πλακοειδή" ξερολιθιά με φροντισμένο σφήνωμα. Η στήριξη αυτή αποσκοπεί στη συγκράτηση των χωμάτων και του βρόχινου νερού για την καλλιέργεια. Από το ίδιο υλικό είναι κτισμένοι και οι κοινοτικοί δρόμοι, ωστόσο ιδιαίτεροι σημασία πρέπει να δοθεί στην προσαρμογή αυτών στην τοπογραφική διαμόρφωση. Τα στενά δρομάκια, πλάτους 1,5-3 μέτρων, ακολουθούν τις ισοϋψείς καμπύλες. Οι οριζόντιοι δρόμοι, εκείνοι με τη λιγότερη δυνατή κλίση διασταυρώνονται με άλλους απότομους, με σκαλοπάτια. Γενικότερα, η ρυμοτομία του οικισμού του Ρογού υπαγορεύτηκε από τους εξής τρεις κανόνες: (α) την τοπογραφική τομή, (β) τις βρύσες με το τρεχούμενο νερό και  (γ) τις ιδιοκτησίες που εξυπηρετούν κτήματα και σπίτια.

Σημαντικό φυσικό στοιχείο του οικισμού, αποτελεί επίσης το ρέμα, το οποίο ξεκινά από την κορυφή του βουνού και καταλήγει στον 'Ορμο.

 

Είδη φύτευσης

Ο οικισμός είναι πλούσιος σε ποικιλία δέντρων. Στον χάρτη παρουσιάζονται ορισμένες από τις βασικότερες κατηγορίες δέντρων που βρίσκονται στο Ρογό, όπως επίσης και το ρέμα.

Υπάρχουν κυρίως οπωροφόρα δέντρα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μεγαλύτερες σε αριθμό είναι οι ελιές, οι οποίες μάλιστα αποτελούν σημαντικό οικονομικό πόρο για τους κατοίκους. 

Σχέση οικισμού με τη θάλασσα
Σχέση οικισμού με τη θάλασσα
Σχέση οικισμού με το βουνό
Σχέση οικισμού με το βουνό
Τομές ρέματος
Τομές ρέματος