Καππαριά

Μεταγενέστερες Επεμβάσεις

Χάρτης επεμβάσεωνΧάρτης με χαρακτηριστικές προσθήκεςΠροσθήκη στηθαίου από τούβλαΠροσθήκη τοίχου από τσιμεντόλιθουςΣοβατισμένη τοιχοποιίαΣτέγη από κεραμίδιαΠροσθήκη πλίνθινου στοιχείου Ξύλινη πέργκολαΠροσθήκη δωματίου από σκυρόδεμαΑντικατάσταση μεσοπατώματοςΥπέρθυρο από σκυρόδεμαΣυντήρηση παραδοσιακής οροφής με σύγχρονα υλικάΚαλλιτχνική επέμβαση στο δημόσιο χώρο

  Από τον χάρτη των επεμβάσεων παρατηρούνται στο σύνολο της Καππαριάς πολλά κτίρια με προσθήκες. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι η Καππαριά διατηρεί ακόμα κάποιους μόνιμους κατοίκους και πολλούς καλοκαιρινούς παραθεριστές με ιδιοκτησίες οι οποίοι ανακαινίζουν τα σπίτια τους, με τη σύγχρονη γνώση και τεχνολογία, επιδιώκοντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Όμως οι επεμβάσεις αυτές διαφέρουν στο είδος και το μέγεθος τους, κάνοντας κάποιες λιγότερο ή περισσότερο ορατές. Έτσι, για παράδειγμα, επεμβάσεις εμφανίζονται στην τοιχοποιία (κατασκευές με τούβλο και συνδετικό υλικό, επενδύσεις με σοβά), στο υλικό των κουφωμάτων και στις διαστάσεις τους (πιο τετράγωνες), στις εξωτερικές κατασκευές (πέργκολες), στην χρήση κεραμιδιών για στέγαση είτε εσωτερικού είτε ημιυπαίθριου χώρου και στην κατασκευή δωμάτων και μεσοπατωμάτων (σύγχρονες μπετονένιες κατασκευές, μετεξέλιξη του παλαιού τρόπου κατασκευής με κορμούς ξύλων με κάποιες προσθήκες επενδύσεων).

  Ο μεγάλος αριθμός επεμβάσεων στον οικισμό είναι στοιχείο της εξέλιξης του και τις προσαρμογής του στην εκάστοτε περίοδο. Έτσι δικαιολογείται η ανάπτυξη οικισμάτων με μεταγενέστερες επεμβάσεις κοντά σε ασφαλτόδρομους, λόγω της σχέσης του σύγχρονου ανθρώπου με τα τροχοφόρα. Παρ’ όλη την εξέλιξη του οικισμού, όμως, είναι εμφανή η διατήρηση του παραδοσιακού τρόπου εργασίας και τροφοδότησης των μόνιμων κατοίκων από την άμεση σχέση των οικισμάτων τους με έναν υπαίθριο χώρο για γεωργικές δραστηριότητες και με το κατώι για κτηνοτροφικές ή άλλες. Τέλος ένα στοιχείο που προσδίδει ζωή στον οικισμό είναι οι καλλιτεχνικες επεμβάσεις στο δημόσιο χώρο του.