Καππαριά

Γενικά στοιχεία για την ευρύτερη περιοχή

Η Καππαριά είναι ένας ελληνικός οικισμός του Νομού Κυκλάδων, ενός συμπλέγματος νησιών που ανήκει στο Νότιο Αιγαίο. Το παραδοσιακό χωριό της Καπαριάς  εντοπίζεται στο νησί της Άνδρου.

Η Άνδρος είναι το βορειότερο και το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων. Βρίσκεται μεταξύ της Εύβοιας και της Τήνου και χωρίζεται από τη πρώτη με τον πορθμό του Καφηρέως ( Κάβο Ντόρο) και από τη  Τήνο με τον δίαυλο του Στενού ή Αυλώνος. Εκτείνεται από Βορειοδυτικά προς Νοτιοανατολικά και έχει σχήμα επίμηκες με μέγιστο μήκος 40 χλμ. και πλάτος 17 χλμ.

Το έδαφος της Άνδρου είναι γενικά ορεινό με κατάφυτες χαράδρες, κοιλάδες και άφθονα επιφανειακά και υπόγεια νερά. Οι κυριότεροι ορεινοί όγκοι εντοπίζονται στο κέντρο του νησιού. Τα ορεινά τμήματα της Άνδρου είναι τέσσερα και έχουν διατάξη σχεδόν παράλληλη. Οι ακτές της είναι απόκρημνες και έντονα διαμελισμένες, σχηματίζοντας κολπίσκους, επιμήκη ακρωτήρια, και μικρές, δυσπρόσιτες παραλίες. Η ακτογραμμή της Άνδρου είναι γενικά βραχώδης.

Επιπλέον, θεωρείται  η πλουσιότερη νήσος του συγκροτήματος των Κυκλάδων σε επιφανειακά ύδατα λόγω του αυξημένου ύψους βροχής και της αδιαπέραστης από το νερό βραχώδους γεωμορφίας. Μεγάλοι ποταμοί στην Άνδρο δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχει πλήθος χειμάρρων που διογκώνονται κατά τους χειμερινούς μήνες. Η Άνδρος φημίζεται για τις πολυάριθμες πηγές της, οι οποίες  βρίσκονται στο κεντρικό και νότιο τμήμα της νήσου.

Ο Δήμος Άνδρου με πρωτεύουσα τη Χώρα (Άνδρος) χωρίζεται σε τρεις Δημοτικές ενότητες: της  Άνδρου, που περιλαμβάνει όλα τα χωριά του κεντρικού τμήματος της νήσου, του Κορθίου, που περιλαμβάνει όλα τα χωριά της νοτίου Άνδρου, και της Υδρούσας, που περιλαμβάνει όλα τα χωριά της βόρειας Άνδρου.

Νομός Κυκλάδων
Νομός Κυκλάδων
Θέση της Άνδρου στον Νομό Κυκλάδων
Θέση της Άνδρου στον Νομό Κυκλάδων