Δημητσάνα (Τμήμα Α)

Πατώματα

Τα πατώματα στον οικισμό είναι κατά κύριο λόγο ξύλινα. Αποτελούνται από το δάπεδο και από το φέροντα οργανισμό, η δομή του οποίου ποικίλει  ανάλογα με τη γεωμετρία του κτίσματος και τις διαθέσιμες πρώτες ύλες του τεχνίτη.

Στην απλούστερη μορφή του, ο φέρων οργανισμός του πατώματος διαμορφώνεται από ξύλινα δοκάρια (πατερά) διατομής 7x10 εκ. – 10x15εκ., τα οποία τοποθετούνται εγκάρσια ως προς τον μεγάλο άξονα του κτηρίου ανά 40-60εκ.Οι δοκοί του πατώματος πακτώνονται στα άκρα τους στην τοιχοποιία είτε καρφώνονται σε περιμετρικό στρωτήρα είτε απλώς εδράζονται στην περιμετρική πατούρα της τοιχποιίας.

Στην περίπτωση όπου το άνοιγμα γεφύρωσης είναι αρκετά μεγάλο, οι δοκοί του πατώματος υποστηρίζονται από ένα κεντρικό δοκάρι (ποταμός) που τοποθετείται παράλληλα στο μεγάλο άξονα του κτηρίου, διατομής 15x15εκ. – 20x20εκ. Ο ποταμός πακτώνεται στα άκρα του στην τοιχοποιία και για επιπλέον στήριξη, συχνά εδράζεται μέσω ξύλινου μαξιλαριού σε ξύλινα υποστυλώματα διατομής 10x12εκ. Σπανιότερα, τα υποστυλώματα είναι μεταλλικά και η σύνδεση με το δοκάρι πραγματοποιείται με μεταλλικές δοκοθήκες.

Σε μεμονωμένα παραδείγματα, ο φέρων οργανισμός διαμορφώνεται από εσχάρα δοκαριών διατομής 12x12εκ.

Ο φέρων οργανισμός επικαλύπτεαι από δάπεδο που αποτελείται είτε από σανίδες πάχους 2-3εκ. και πλάτους 15-25εκ. είτε από μαδέρια πάχους 4-5εκ.