Δημητσάνα (Τμήμα Α)

Ιδιωτικοί Ελεύθεροι Χώροι - Αυλές

Κατοψιακά σκίτσα αυλών 1Κατοψιακά σκίτσα αυλών 2Χωρικό σκίτσο αυλής 1Χωρικό σκίτσο αυλής 2Χωρικό σκίτσο αυλής 3Χωρικό σκίτσο αυλής 4Χωρικό σκίτσο αυλής 5

Στον οικισμό της Δημητσάνας, δεν απαντάται ένας συγκεκριμένος τύπος αυλής. Στα  πιο πυκνοδομημένα τμήματα, το σχήμα της κάθε αυλής διαμορφώνεται κυρίως  στον κενό χώρο μεταξύ των κτισμάτων ενώ, περιφερειακά του κέντρου, όπου η δόμηση είναι πιο αραιή, παρατηρείται περισσότερη ελευθερία ως  προς την επιλογή της θέσης της. Στα κτίσματα με ορθογώνια κάτοψη, ο χώρος της αυλής σχηματίζεται συνήθως μπροστά από τη μια πλευρά του κτιρίου, αν και παρατηρούνται περιπτώσεις όπου η αυλή βρίσκεται μπροστά από τις δύο ή και τις τρεις πλευρές του. Στα κτίρια με κάτοψη σχήματος Γ, η αυλή καταλαμβάνει το χώρο της εσοχής που δημιουργεί ο κτιριακός όγκος.

 Στις περισσότερες περιπτώσεις,  η αυλή διαμορφώνεται στην παρειά του οικοπέδου που εφάπτεται στο δρόμο από όπου γίνεται και η κύρια είσοδος στο κτίσμα. Λόγω της έντονης κλίσης του εδάφους, συναντώνται αυλές σε διαφορετικό επίπεδο από αυτό του δρόμου. Τότε, η είσοδος στην αυλή γίνεται απευθείας από το κτίσμα.

Στο σύνολο του οικισμού, ο χώρος στον οποίο αναπτύσσονται οι αυλές  είναι πιο περιορισμένος στο κέντρο από ότι στην περιφέρεια και η αναλογία κτίσματος-αυλής ποικίλλει.