Μονεμβασιά (Τμήμα Γ)

6.Οικία Ρεβέκκας Μαστραποστόλη

Μήνυμα σφάλματος

  • Warning: file_put_contents(): Only 0 of 110 bytes written, possibly out of free disk space in SimpleSAML_Logger_LoggingHandlerFile->log_internal() (line 61 of /var/www/5a.arch.ntua.gr/simplesamlphp/lib/SimpleSAML/Logger/LoggingHandlerFile.php).
  • Warning: file_put_contents(): Only 0 of 110 bytes written, possibly out of free disk space in SimpleSAML_Logger_LoggingHandlerFile->log_internal() (line 61 of /var/www/5a.arch.ntua.gr/simplesamlphp/lib/SimpleSAML/Logger/LoggingHandlerFile.php).
Κάτοψη Α ΣτάθμηςΚάτοψη Β ΣτάθμηςΚάτοψη Γ ΣτάθμηςΒόρεια όψηΝότια όψηΔυτική όψηΝότια όψηΝότια όψη 2Βόρεια όψηΑνατολική όψηΑνατολική όψη 2

Η Οικία της Ρεβέκκας Μαστραποστόλη,που χρονολογείται να κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα βρίσκεται στην Ανατολική πλευρά του Κάστρου. Την περίοδο γύρω στο 1950 λειτούργησε ως οικοτροφείο για κορίτσια της περιοχής μέχρι τον θάνατο της ιδιοκτήτριας το 1962. Το σπίτι μετά τον θάνατό της εγκαταλείφθηκε και ρήμαξε. Το 1971 το ζεύγος Καλλιγά το αποτυπώνει.Τότε στεκόταν μοναχικά, και το τμήμα της έκτασης της ιδιοκτησίας δίπλα στην οικία ήταν ερείπιο. Το τμήμα αυτό πουλήθηκε ξεχωριστά, και υψώθηκε αργότερα ένα κτίριο που έκρυψε την ανατολική όψη της Οικίας. 

 

Η Οικία της Ρεβέκκας Μαστραποστόλη, ανήκει στη τυπολογία των στενομέτωπων σπιτιών. Σε κάτοψη ολόκληρη η κατοικία μαζί με τους υπαίθριους χώρους αποτελείται από 3 τετράπλευρα που όλα μαζί σχηματίζουν ένα τραπέζιο.Το πιο δρομικό τετράπλευρο είναι ο στενομέτωπος όγκος όπου βρίσκεται το κύριο τμήμα της κατοικίας.Όσον αφορά την ογκοπλασία, ο δρομικός όγκος είναι τριώροφος με ισόγειο, ενώ οι αλλοί δύο ορθώνονται εως τον πρώτο όροφο. Στην βόρεια πλευρά, ο όγκος δίπλα στην στενομέτωπη οικία είναι ημιυπαίθριος με ψηλό μαντρότοιχο. Η στενομέτωπη κατοικία τοποθετείται κάθετα στις υψομετρικές καμπύλες, με το στενό, νότιο μέτωπο της στραμμένο προς τη θάλασσα.

   

Σύγκριση αποτύπωσης του 1971 με τη σημερινή μορφή:

Στην αποτύπωση του 1971 υπάρχουν  στη στενη πρόσοψη  δύο ζεύγη παραθύρων, στην πιο χαμηλή στάθμη, τα μικρότερα έχουν υπέρθυρο με διπλή καμπυλότητα, ενώ στη υψηλότερη στάθμη έχει με κυμάτια κλασικίζοντα. Η όψη αυτή ταυτίζεται με την σημερινή εικόνα της νότιας όψης του κτιρίου. 

Η είσοδος γινόταν από την μακριά πλευρά μέσω της αυλης, η οποία ήταν γκρεμισμένη τότε, σε αντίθεση με τώρα, όπου υπάρχει ψηλός μαντρότοιχος και διαμόρφωση υπαίθριου χώρου σε επίπεδα. 

Στο εσωτερικό ο διώροφος χώρος του σπιτιού είχε περιοριστεί στο νότιο τμήμα και στεγαζόταν από μια τετράριχτη στέγη. Σήμερα ο διώροφος χώρος του σπιτιού εκτείνεται κατα μήκος του στενόμακρου κτιρίου και στεγάζεται με ενιαία στέγη. Επίσης υπάρχει μια χτιστή σκάλα που οδηγούσε στο ψηλότερο δωμάτιο. 

 Κάθετα στον όγκο αυτόν υπήρχε στην νότια πλευρά του οικοπέδου ένας στενός θόλος, που υπάρχει και στη σημερινή μορφή και μπροστά υπήρχαν ερείπια ενός άλλου θόλου που σήμερα λειτουργεί ως ξενώνας.  

Όσον αφορά την διαρρύθμιση των χώρων, στην κατώτερη στάθμη υπήρχε η κουζίνα, όπως και σήμερα, στο νότιο τμήμα του ισογείου, αντι για κλειστό δωμάτιο γίνεται καθιστικό. Το μπάνιο σήμερα τοποθετείται στο στενό θόλο, από όπου βγαίνεις στη ταράτσα του ξενώνα.