Στον χάρτη απεικονίζεται ο βαθμός αλλοίωσης του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα του οικισμού.
Η διάκριση γίνεται σε κτίρια:
i. αυθεντικά (που δεν έχουν μεταγενέστερες επεμβάσεις)
ii. με μικρή αλλοίωση (που έχουν υποστεί επεμβάσεις μικρής κλίμακας, οι οποίες όμως είναι αναστρέψιμες και δεν αλλοιώνουν σημαντικά τον χαρακτήρα του χωριού, όπως είναι η αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα ή η αντικατάσταση των σχιστόπλακων της στέγης με καινούργιες)
iii. με μέτρια αλλοίωση (που έχουν υποστεί επεμβάσεις, οι οποίες όμως είναι διακριτές, όπως οι μικρές προσθήκες στον κύριο όγκο του κτιρίου ή η αντικατάσταση των ξύλινων εξωστών με νέους από οπλισμένο σκυρόδεμα, που όμως διατηρούν τις αναλογίες και το μέγεθος των αρχικών)
iv. με μεγάλη αλλοίωση (που έχουν υποστεί επεμβάσεις μεγάλης κλίμακας και απέχουν πολύ από την αρχική μορφή του κτιρίου και αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του οικισμού)
v. καινούργια (που έχουν μορφή και κλίμακα, η οποία δε συνάδει με τον χαρακτήρα του χωριού και ξεχωρίζουν από το σύνολό του)
Τα αυθεντικά κτίρια είναι σχετικά λίγα σε σχέση με τον συνολικό αριθμό κτιρίων του οικισμού και βρίσκονται διασκορπισμένα. Τα περισσότερα κτίσματα έχουν υποστεί επεμβάσεις από μικρές έως μέτριες, γεγονός που φανερώνει τη συνεχή η εποχιακή τους κατοίκηση, ενώ υπάρχουν αρκετά που έχουν αλλοιωθεί πολύ από την αρχική τους μορφή. Ο αριθμός των καινούργιων κτιρίων είναι ιδιαίτερα μικρός και η πλειονότητα τους απαντάται στο βορειότερο κομμάτι του Γαλατά, που είναι και το νεώτερο χρονολογικά μέρος του χωριού.