Τρικέρι

Δίκτυο Δρόμων

χάρτης κίνησης - χρήσης δρόμωντομές δρόμων στον χάρτητομή 1τομή 2τομή 3τομή 4τομή 5τομή 6τομή 7τομή 8τομή 9
τομή 10τομή 11τομή 12τομή 13τομή 14τομή 15τομή 16τομή 17τομή 18τομή 19σκίτσο απόδοσης δρόμουσκίτσο απόδοσης δρόμου

Οι δρόμοι του Τρικερίου, ιδιαίτερα αυτοί που δημιουργήθηκαν από την απαρχή του οικισμού, αναπτύσσονται σε σχήμα δακτυλίων, συνεχώς αυξανόμενης διαμέτρου όσο απομακρύνονται από την πλατεία της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας - εκκλησία που αποτέλεσε το ιστορικό κέντρο,  γύρω από το οποίο αναπτύχθηκε το χωριο. Όλοι οι δρόμοι με εξαίρεση τον κεντρικό εμπορικό δρόμο δίνουν μια αίσθηση στενότητας, ενώ παράλληλα, τα κτίρια που τους περικλύουν δεν ξεπερνούν τους  2 με 3 ορόφους.

Η τοποθεσία του οικισμού, πάνω στον λόφο, έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία δρόμων με έντονη κλίση ακομά και την εντατική χρήση σκαλιών σε αρκετές περιπτώσεις. Κατά βάση γίνεται χρήση των δρόμων από πεζούς και ζώα (ιδίως στο παρελθόν), ενώ καθυστάται αδύνατη η κυκλοφορία αυτοκινήτων σχεδόν σε όλη την έκταση του χωριού, με εξαίρεση τον περιφερειακό δρόμο, που περικλύει το χωριό.

Όσο απομακρυνόμαστε από το κέντρο, συναντώνται δρόμοι πιο άναρχα σχεδιασμένοι, οι οποίοι συνδέουν τον οικισμό με τα νέα κτίσματα της περιοχής.

Από την παράθεση των εγκάρσιων τομών στα παραπάνω αρχεία, βγάζουμε συγκεκριμένα συμπεράσματα για την αίσθηση που αποπνέει το χωριό. Πρέπει να παρατηρήσουμε ότι οι περισσότεροι δρόμοι είναι στενοί, ενώ τα κτίρια που τους περικλύουν είναι συνήθως τριώροφα (με ισόγειο και δύο ορόφους από πάνω). Αυτή η κατάσταση ενισχύει ακόμα περισσότερο την αίσθηση της ροϊκότητας που δίνουν τα καλντερίμια, τα οποία δείχνουν ακόμη πιο μυστηριώδη λόγω της μεγάλης κλίσης του εδάφους. Υπάρχουν όμως και δρόμοι με μεγαλύτερο πλάτος που δίνουν την αίσθηση περισσότερης άπλας στον παρατηρητή, ενώ πολλά είναι και τα πλατώματα μεταξύ των δρόμων που προσφέρουν γωνιές για ανάπαυση και παρατήρηση του οικισμού.