Τρικέρι

Εξέλιξη-ανάπτυξη/Αρχικός πυρήνας-επεκτάσεις

Το Τρίκερι είναι μεγάλο, χτισμένο κυκλοτερώς σαν κάστρο, με πολεοδομική οργάνωση νησιώτικη και αρχιτεκτονική μικτή: τα ξύλινα στοιχεία και το πηλιορείτικο ύφος συνδυάζονται με τόξα και καμάρες, σε περιβάλλον πυκνοδομημένων και ετερόκλητων κτισμάτων. Στις παρυφές όμως του κλοιού αυτού σώζονται μεγάλα τυπικά αρχοντόσπιτα των αρχών του 19ου αι. Χαρακτηριστικά, το 1815 ο Δ. Φιλιππίδης είπε για το Τρίκερι: «χώρα (…) στην κορυφή του βουνού. Έχει πάνω από τριακόσια χριστιανικά σπίτια. Από μακριά έχει μια ωραιότατη όψη. Έχουν πολύ πυκνά τα σπίτια τους. Και στην άκρη της χώρας, από σπίτι σε σπίτι, σφαλισμένο ένα γύρο, και είναι σαν φρούριο. Τώρα από σαράντα χρόνια και τώρα, έκτισαν μερικοί έξω από το κάστρο μερικά μεγάλα με κώμοδα, σαν τα πρώτα σπίτια της Δημητριάδος και καλύτερα»

Πιο αναλυτικά, παρατηρείται ότι οι δρόμοι αναπτύσσονται σε δακτυλίους, κατά βάση παράλληλα με τις υψομετρικές διαφορές, γύρω από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, η οποία ήταν και η απαρχή του οικισμού. Έχουμε λοιπόν μια χαρακτηριστική ακτινωτή διάταξη η οποία οφείλεται στη γεωμορφολογία του εδάφους. Ως γενική εικόνα, θα λέγαμε ότι το Τρίκερι είναι ένα χωριό-φρούριο από σπίτια, διατεταγμένα ακτινωτά και προς τα κάτω, με κορυφή την πλατεία Αγίας Τριάδας και την εκκλησία. Ωστόσο, δεν λείπουν και οι δρόμοι οι οποίοι είναι διατεταγμένοι κάθετα στις υψομετρικές διάφορες, δημιουργώντας έντονες κλίσεις οι οποίες αντιμετωπίζονται με την ύπαρξη σκαλιών. Η αίσθηση που δημιουργείται είναι κατά κύριο λόγο το συνεχές μέτωπο των κτισμάτων προς το κέντρο, ενώ το αραιό καθώς απομακρυνόμαστε από αυτό.

Όσον αφορά την ανάπτυξη του οικισμού, ξέρουμε ήδη ότι όλα ξεκίνησαν από την πλατεία Αγίας Τριάδας. Από τους ίδιους τους κατοίκους μάθαμε ότι το χωριό αρχικά αναπτυσσόταν εντός των δύο πρώτων δακτυλίων που βλέπουμε ακόμα στο δομικό ιστό του χωριού. Με την πάραδο των χρόνων και την αναπόφευκτη ανάπτυξη του οικισμού, αυτός επεκτάθηκε πέρα από τους δύο αρχικούς δακτυλίους με μια πιο ακανόνιστη πλέον διάταξη και πιο ελεύθερη τοποθέτηση των κτιρίων. 

χάρτης εξέλιξης-πυρήνα οικισμού