Τρικέρι

Ιδιωτικοί Ελεύθεροι Χώροι - Αυλές

χάρτης αυλών

Στον οικισμό του Τρικερίου οι περισσότερες κατοικίες διαθέτουν ιδιωτικές αυλές. Συνήθως είναι πλακόστρωτες και χρησιμοποιούνται ως είσοδοι, ενώ υπάρχουν και χωμάτινες και χρησιμεύουν ως κήποι. Ως προς το μέγεθός τους ποικίλουν. Σπάνια το μέγεθος της αυλής είναι μεγαλύτερο από αυτό του κτιρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι σπανίζουν τα στέγαστρα, ενώ πηγάδια και πεζούλια παρατηρούνται σε ελάχιστες περιπτώσεις ιδιωτικών αυλών, παρά μόνο κοσμούν τις πλατείες του χωριού. Υπάρχουν βέβαια και κατοικίες που δεν διαθέτουν αυλή και η είσοδος σε αυτές γίνεται απευθείας από τον δρόμο.


Σε όλη την έκταση του χωριού, παρατηρούνται διαφοροποιήσεις στις τυπολογίες των αυλών. Αυτές εντοπίζονται στη θέση της αυλής σε σχέση με το κτίριο, στο μέγεθός τους, στην εσωστρέφεια/εξωστρέφειά τους, στη φύτευση και στη σχέση τους με τον δρόμο. Πιο συγκεκριμένα, συνήθεις είναι οι αυλές που βρίσκονται μπροστά από το κτίριο, περιμετρικά, πίσω και οι τύπου Γ . Έτσι, αλλάζει η λειτουργία της αυλής, αφού στις δυο πρώτες περιπτώσεις υποδέχεται τον περαστικό ενώ στις άλλες η χρήση είναι πιο προσωπική και χρησιμοποιείται ως κήπος ή χώρος για ζώα και είναι περισσότερο αυθαίρετα ορισμένη.


Ένα στοιχείο που αξίζει να παρατηρηθεί είναι η σχέση των αυλών με τον δημόσιο χώρο. Χαρακτηριστικά, οι περισσότερες αυλές είναι στο επίπεδο των δρόμων και σε οπτική επαφή με αυτόν. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα, όμως, των αυλών που περιβάλλονται από ψηλό φράχτη ο οποίος δεν επιτρέπει την οπτική επαφή με τον δημόσιο χώρο και τους δίνει έναν χαρακτήρα εσωστρεφή και αρκετά ιδιωτικό.