Μηλιές

Συμπεράσματα

Στο οικοδομικό απόθεμα του οικισμού των Μηλεών έχουν προστεθεί τις τελευταίες δεκαετίες πολλά νεόδμητα κτίρια, που όχι σπάνια ξεφεύγουν από την παραδοσιακή κλίμακα και τυπολογία. Πολλά παλιά κτίσματα δεν υπάρχουν πια λόγω του σεισμού και της πυρκαγιάς. Αν και ο χαρακτήρας του οικισμού έχει αλλοιωθεί λόγω των παραπάνω, διατηρεί σήμερα σε μεγάλο βαθμό τις παραδοσιακές του ποιότητες. Η κυκλοφορία συνεχίζει να γίνεται από τα παλιά γκαλντερίμια και πολλά σπίτια έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα. Στα στενά του οικισμού διαβάζονται οι αναμνήσεις ενός ένδοξου παρελθόντος οικονομικής και αρχιτεκτονικής ακμής.

 

Η προστασία της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας του οικισμού είναι επιβεβλημένη. Ο οικισμός πρέπει να προστατευθεί από τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και από την έλλειψη στοχευμένης και αποτελεσματικής νομοθεσίας. Θεωρούμε πως πρέπει να επιδιωχθεί μία ήπια τουριστική ανάπτυξη αλλά και να ενταθούν οι προσπάθειες για βελτίωση των ισχυουσών νομοθετικών ρυθμίσεων. Επιπρόσθετα, η ενημέρωση και η επιμόρφωση των κατοίκων για τα ζητήματα αυτά κρίνεται αναγκαία.

Πέρα από τον τουρισμό, χρειάζεται να τονωθούν οι παραγωγικές δραστηριότητες ώστε να αυξηθούν οι μόνιμοι κάτοικοι νεότερης ηλικίας.

 

Η σχέση του χώρου με το φυσικό περιβάλλον είναι αρμονική και οι ποιότητες του δημόσιου χώρου ενδιαφέρουσες.Η περιήγηση στο χωριό είναι γεμάτη οπτικές και ηχητικές εναλλαγές: η θέα αλλάζει συνεχώς με ενδιαφέρουσες φυγές προς το βουνό και τον Παγασητικό και οι διάσπαρτες ρεματιές με τα μικρά γεφύρια εμπλουτίζουν την εμπειρία. Παρ’όλο που η κατανομή των κτισμάτων στο χωριό είναι σχετικά αραιή, ο οικισμός έχει καλή συνοχή και ομοιογένεια.

 

Οι κατοικίες ακόμα και όταν προσπαθούν να γίνουν επιβλητικές, παραμένουν ανθρώπινες και φιλικές. Με την ποικιλία στις ποιότητες των ημιυπαίθριων και των υπαίθριων χώρων στις αυλές σκιαγραφείται μία άποψη για την κατοικία που εξυπηρετεί τον άνθρωπο και τις βασικές του ανάγκες με τρόπο πλήρη αν και λιτό. Κάθε κατοικία έχει το ζωτικό της χώρο αλλά παράλληλα έχουμε επιμελημένους και διάσπαρτους δημόσιους χώρους, που φέρνουν τους κατοίκους σε επαφή και αλληλεπίδραση.