Μηλιές

Οικονομικές και Παραγωγικές Δραστηριότητες

18ος αιώνας
Η οικονομική ανάπτυξη των Μηλεών βασίστηκε κατά κύριο λόγο στην γεωργία. Η λειτουργία των ελαιοτριβείων, η παραγωγή μεταξιού και η εξαγωγή αυτού στη Χίο, η κατεργασία δερμάτων ήταν ιδιαίτερα επικερδείς ασχολίες και έφερναν χρήμα στο χωριό. Κάποιοι από τους Μηλιώτες ταξίδευαν με τα ζαγοριανά καράβια, μέχρι τις χώρες της Ευρώπης και της Μικράς Ασίας. 
 

19ος αιώνας
Τον αιώνα αυτό, οι οικονομικές και παραγωγικές δραστηριότητες περιορίζονται μόνο στην προσπάθεια για καθημερινή επιβίωση, λόγω του πολυετούς επαναστατικού κινήματος.


20ος αιώνας
Η επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου-Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές. Τα επίσημα εγκαίνια του σταθμού έγιναν το 1904. Από τότε οι Μηλιές μετατράπηκαν στο σημαντικότερο εμπορικό κέντρο της περιοχής.
Κυρίως, η περιοχή κοντά στον Σταθμό έσφυζε από ζωή. Μέσα στη ρεματιά λειτουργούσε ασταμάτητα ο μύλος, άνοιξαν πολλά καινούργια μαγαζιά με μεγάλη ποικιλία εμπορευμάτων (βιβλιοπωλεία, ράφτες, φούρνοι, κρεοπωλεία, τσαγκάρηδες κ.ά.) που αντανακλούν τη μεγάλη ευημερία αυτής της περιόδου.
Υπήρχαν πολλά λιοτρίβια αλλά επειδή η λειτουργία τους ήταν ασύμφερη, έκλεισαν. Τέλος, η καλλιέργεια του αμπελιού ήταν πολύ διαδεδομένη, το κρασί και το τσίπουρο που παραγόταν στις Μηλιές τροφοδοτούσε και τον Βόλο.

Σήμερα
Στον αγροτικό τομέα, η μεγαλύτερη παραγωγή είναι αυτή της ελιάς, καλύπτει περίπου το 85% -90% και μετά των φρούτων.
Πολλά από τα παραδοσιακά επαγγέλματα σήμερα έχουν εκλείψει. Ο τσαγκάρης, ο φραγκοράφτης, ο βαρελάς, ο γανώτης δεν δουλεύουν πια, ενώ ο ξυλογλύπτης και ο λιθογλύπτης δουλεύουν από μεράκι. Τα επαγγέλματα που ακόμα διατηρούνται είναι του σαμαρά, του πεταλωτή, του πρωτομάστορα, του ξυλουργού και του σιδερά, κιαυτά όμως σταδιακά ξεχνούνται και η ζήτησή τους λιγοστεύει.   
Η οικονομία των Μηλεών βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και έχει αναπτυχθεί ένα μεγάλο δίκτυο τουριστικών παροχών, όπως ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενώνες, ταβέρνες, καφετέριες κ.ά. Ακόμα οι Μηλιές παράγωγουν τσίπουρο, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και σπιτικά ζυμαρικά.