Στην περιοχή των Μηλεών σώζονται ελάχιστα αρχοντικά. Πρόσβαση μας δόθηκε μόνο στο αρχοντικό του Φιλιππίδη το οποίο και μελετήσαμε. Πρόκειται για ενα διώροφο αιγυπτιότικο αρχοντικό του 1865. Τα τελευταία χρόνια το κτήριο χρησιμοποιούταν ως ξενώνας και έχει υποστεί αρκετές παρεμβάσεις κατά την ανακαινισή του. Βασική πηγή πληροφοριών μας για την αποτύπωση του κτηρίου ήταν τόσο τα σχέδια αποτύπωσης του πρωτοτύπου από τον Ε.Ο.Τ. όσο και πληροφορίες που αντλήσαμε από το σύγγραμμα ‘’Πηλιορείτικη Οικοδομία‘’του Ι.Κίζη.
Όσον αφορά την σκεπή του αρχοντικού πρόκειται για μια τετράριχτη στέγη με προεξοχές στο σημείο του χαγιατίου και αντιδιαμετρικά. Αποτελείται από ένα ξύλινο σκελετό και πατάει σε τρία εγκάρσια δοκάρια. Η επικάλυψη του σκελετού γίνεται με μια σειρά τεγίδων και επιτεγίδων (ξύλινα δοκάρια διαστάσεων 8x8 )σύμφωνα με τα σχέδια του Ε.Ο.Τ. Μία σειρά ξύλινων σανίδων (10x1,5) καρφώνονται στις επιτεγίδες και πάνω σ’αυτές τοποθετούνται σχιστόπλακες.
Την ύπαρξη ξυλοδεσιών μαρτυρούν ξύλινες κλάπες στην όψη του κτηρίου ένω οι ίδιες οι ξυλοδεσίες βρίσκονται σε υποχώρηση απο την εξωτερική περασία του τοίχου κατά 20 πόντους.
Η είσοδος στο αρχοντικό γίνεται απο ένα τρίλοβο το οποίο στηρίζεται απο ένα τόξο πάχους 70 πόντων ,όσο δηλαδή και το πάχος του τοίχου στο κομμάτι του ισογείου.
Στον όροφο του κτηρίου προεξέχει ως ξύλινος πρόβολος 1,6 μέτρων το χαγιάτι. Πρόκειται για μια κατασκευή από ξύλινο σκελετό ο οποίος επικαλύπτεται απο σοβά.
Όσον αφορά το πάτωμα αποτελείται απο ξύλινες σανίδες (διαστάσεων 1,5 x10) οι οποίες καρφώνονται πάνω στα αντίστοιχα δοκάρια του πατώματος (διαστάσεων 10x10). Τα δοκάρια αυτά είναι τοποθετημένα ανά 50 πόντους και καρφώνονται πάνω στην εσωτερική πλευρά της ξυλοδεσιάς.