Μηλιές

Υφιστάμενο Νομοθετικό Πλαίσιο

Το χωριό των Μηλεών όπως και τα υπόλοιπα χωριά του Πηλίου προστατεύται από τη νομοθεσία, η οποία χαρακτηρίζει « …. το όρος Πήλιον μετά των εν αυτώ οικισμών ως τόποι ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους» που χρήζουν ειδικής κρατικής προστασίας. Οι οικισμοί ως οικιστικά σύνολα, καθώς και τα μεμονωμένα κτίσματα και οι κατασκευές προστατεύονται κατά περίπτωση με ξεχωριστά Διατάγματα και Αποφάσεις τα οποία αναφέρονται αναλυτικά στην μελέτη σε οικισμό.

Στην Δ.Ε. Μηλεών υπάρχουν 9 οικισμοί χαρακτηρισμένοι παραδοσιακοί με το Π.Δ./11-6-1980 «Περί χαρακτηρισμού ως παραδοσιακών των οικισμών της περιοχής Πηλίου και καθορισμού ειδικών όρων και περιορισμών δομήσεως εις αυτούς και εις την περιοχήν των διοικητικών ορίων των Δήμων καιΚοινοτήτων εντός των οποίων ανήκουν ούτοι» (ΦΕΚ 374/Δ/1980) οι οποίοι είναι καταταγμένοι σε τρεις ομάδες ανάλογα με τις αλλοιώσεις του παραδοσιακού τους χαρακτήρα και του βαθμού προστασίας που απαιτείται.

Οι Μηλιές ανήκουν στην ομάδα 2 που αφορά οικισμούς που διατηρούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα με μικρές μόνο αλλοιώσεις.  Συγκεκριμένα ισχύουν οι παρακάτω ρυθμίσεις:

 

Επιτρεπόμενες χρήσεις: επιτρέπεται η ανέγερση κτιρίων κοινής ωφέλειας και κοινωνικού εξοπλισμού, απαγορεύεται όμως η κατασκευή οποιουδήποτε κτιρίου η χρήση του οποίου θα ενοχλούσε την περιοχή.

 

Αρτιότητα: 1.000,00 τ.μ. (ελαχ. πρόσωπο = 20,00μ., ελαχ. βάθος = 30,00μ.). όρια εμβαδού και προσώπου, είτε εχόντων αυτά βάσει ειδικού δ/γματος, εφόσον κατά την ημέρα δημοσίευσης του από 11-6-1980 Π.Δ/γματος (Δ΄ 374) έχουν όρια εμβαδού και προσώπου όχι μικρότερα των καθοριζομένων με το από Ν.Δ. 8/1973 «περί Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού» (ΦΕΚ 124/Α) ή των τυχόν ισχυόντων γι΄ αυτά ειδικών διατάξεων.

 

Κάλυψη: μέγιστον ποσοστό κάλυψης ορίζεται το 60% για τα πρώτα 300,00 τ.μ. και σε 50% για τουπόλοιπο τμήμα του οικοπέδου.

 

Συντελεστής δόμησης: Για κτίρια κατοικίας ο συντελεστής δόμησης είναι κλιμακούμενος: για τμήμα οικοπέδου μέχρι 300,00 τ.μ. ορίζεται σε 0,80, για τμήμα οικοπέδου από 300,00 - 1.000,00 τ.μ. ορίζεται σε 0,40 και για το τμήμα πέραν των 1.000,00 τ.μ. ορίζεται σε 0,15. Για τα κτίρια κοινής ωφέλειας, τα επαγγελματικά και τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις ο συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0,80.

 

Όροφοι: μέγιστος αριθμός ορόφων 3

 

Μέγιστο ύψος: 10,00 μ. από το φυσικό ή διαμορφωμένο έδαφος (δεν περιλαμβάνεται η στέγη).

 

Ειδικές Διατάξεις: Θεσπίζονται ειδικές διατάξεις για την σύνθεση των όγκων και την διάταξη των κτιρίων καθώς και για τα μορφολογικά τους Απαγορεύονται τα κτίρια επί υποστυλωμάτων και οι λυόμενοι οικίσκοι.

 

Στην περιοχή μελέτης υπάρχει πλούσιο φυσικό απόθεμα που εντάσσεται στις προστατευόμενεςπεριοχές του Δικτύου Natura 2000 ["Όρος Πήλιο" (GR1430008) και "Όρος Πήλιο και Θαλάσσια Παράκτια Ζώνη" (GR1430001)] και τμήμα του Καταφυγίου Άγριας Ζωής "Αγ. Δημήτριος – Ίταμος των Δήμων Μηλεών, Αφετών, Μουρεσίου, Ν. Μαγνησίας". Οι ανωτέρω περιοχές, προστατεύονται από την κείμενη νομοθεσία.