Βυζίτσα

Τοπόσημα Βυζίτσας

Χάρτης τοποσήμωνΚρήνη σε πλάτωμα του κεντρικού δρόμουΑπλού τύπου κρήνη στην πλατείαΣκεπαστή λιθόκτιστη κρήνη τετράγωνης κάτοψης στο βορειοδυτικό τμήμα του οικισμούΛεπτομέρεια κρήνηςΣκεπαστή λιθόκτιστη κρήνη(Μούσγα 1888) τετράγωνης κάτοψης στο βορειοανατολικό τμήμα του οικισμούΛεπτομέρεια της κρήνηςΛεπτομέρεια κρήνηςΣκεπαστή κρήνη(Αι Γιάννης) τετράγωνης κάτοψης στο νότιο τμήμα της ΒυζίτσαςΣκίτσο της κρήνηςΚρήνη αυλής απλού τύπου με "γούβα" στο δάπεδοΠολιτιστικό κέντρο του δήμουΤοπικό εμπόριοΜικρό μαγαζί παραδοσιακών προιόντωνΟ Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών ΒυζίτσαςΗ εκκλησία της Ζωοδόχου ΠηγήςΕκκλησία στο βορειοανατολικό τμήμα της ΒυζίτσαςΤο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη ΠρόδρομουΗ είσοδος στο ΜοναστήριΝότια άποψη της ΜονήςΗ αυλή της ΜονήςΕστιατόρια στην πλατείαΕστιατόριο στον κεντρικό δρόμοΞενώνας στην πλατείαΟ ξενώνας Πελευς στο κέντρο της Βυζίτσας(πρώην αρχοντικό Παπαντου)Ξενώνας ΣείριοςΞενώνας Δήμου,στο κέντρο της ΒυζίτσαςΑρχοντικό ΚαραγιαννόπουλουΞενώνας Σαντικος, πρώην αρχοντικό Βαφειάδη(Ψυχουλέικο)Ξενώνας ΚόντουΘέα προς το νότο από την πλατείαΘέα από πλάτωμα στη βορειοδυτική πλευρά του οικισμούΘέα από περιφερειακό δρόμο στο βορειοανατολικό άκρο της ΒυζίτσαςΘέα από καλντερίμι Θέας στον Παγασητικό κόλποΘέα από καλντερίμι σε ψηλό υψόμετροΘέα από καλντερίμι σε ψηλό υψόμετροΘέα από το ψηλότερο διαμορφωμένο πλάτωμαΘέα από επαρχιακό δρόμοΘέα από επαρχιακό δρόμοΘέα στον Παγασητικό κόλπο από αυλήΘέα στον Παγασητικό κόλπο από αυλήΘέα από νοτιότερο σημείο του οικισμούΘέα από νοτιότερο σημείο του οικισμούΘέα από την πλατείαΔέντρο στη μέση μονοπατιού με βαθμίδεςΔέντρο στην αυλή εκκλησίας Δέντρο που ξεχωρίζει με τη μορφή τουΔέντρο στην αυλή εκκλησίαςΕρείπιο στο κέντρο του οικισμού καλυμμένο με βλάστησηΤο αρχοντικό ΓεωργίουΤο σπίτι του Ι.Χαρίτου.Σήμερα ερείπιοΤο αρχοντικό Ψυχούλη,σε κακή κατάσταση καλυμμένο με πυκνή βλάστησηΕρείπιο στη νότια πλευρά του οικισμού καλυμμένο με πυκνή βλαστησηΥπεραιωνόβιος πλάτανος στην πλατείαΤα δύο υπεραιωνόβια πλατάνια της πλατείαςΠλάτωμα στο κέντρο της ΒυζίτσαςΠλάτωμα σε μονοπάτι Διαμορφωμένο πλάτωμα στο νότιο τμήμα της Βυζίτσας

Ως τοπόσημα, θεωρούμε σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος με χωρική και χρονική σημασία και με βάση τις λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά τους, τα διαχωρίζουμε στις παρακάτω κατηγορίες.

1.  Κρήνες : Είναι από βασικότερα κτίσματα του πολεοδομικού ιστού, μεγάλης σημασίας για τους κατοίκους, συνδεδεμένα με μύθους και παραδόσεις.Τις συναντάμε σε πολλά σημεία εντός και εκτός του οικισμού, σε αυλές δημόσιων και ιδιωτικών χώρων, ενώ αποτελούν βασικό εξοπλισμό των πλατειών. Στη Βυζίτσα συναντάμε τις απλές κρήνες και τις σκεπαστές.

2.  Υπηρεσίες : Σε αυτή την κατηγορία εντάσσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και κάθε είδους παροχές που διαθέτει ο οικισμός για την κάλυψη των αναγκών και την εξυπηρέτηση των κατοίκων του ( πολιτιστικοί σύλλογοι, δημοτικές υπηρεσίες, τοπικό εμπόριο).

3.  Εκκλησίες

  • Ιερός ναός Ζωοδόχου Πηγής : Τρίκλιτη βασιλική όπου ξεχωρίζει ο ξυλόγλυπτος άμβωνας και οι πανέμορφες τοιχογραφίες.Η ανέγερση του ναού πραγματοποιήθηκε το 1725, σύμφωνα με επιγραφή του κτίσματος. Ο ναός λειτούργησε κανονικά έως το 1821, όταν ο οθωμανικός στρατός τον έκαψε ως αντίποινα στην επανάσταση των Πηλιορειτών. Επαναλειτούργησε το 1863 έπειτα από επισκευή του από τους κατοίκους αλλά το 1957, ύστερα από τρεις ισχυρούς σεισμούς και επαναλαμβανόμενες  διαδικασίες αποκατάστασης, ο ναός κρίθηκε κατεδαφιστέος. Το 1988 η κοινότητα αποφάσισε να αναστηλώσει το ναό με δικούς της πόρους και ο αρχιτέκτονας Ιωάννης Κίζης ανέλαβε το έργο, το οποίο λόγω οικονομικών αντιξοοτήτων ολοκληρώθηκε το 2001.
  • Μοναστήρι Αγίου Ιωάννη Προδρόμου : Το μοναστήρι κατασκευάστηκε το 1789 και βρίσκεται στη νότια πλευρά του οικισμού σε υψόμετρο 480 μέτρων. Η ανέγερση του καθολικού έγινε το 1797.Είναι τρίκλιτη βασιλική με θόλο, με στέγη από πλάκες Πηλίου. Στο νοτιοδυτικό άκρο της Μονής, υπάρχει παλιό λιθόκτιστο κτίσμα το οποίο στέγαζε τα κελιά των μοναχών.Το 1898 προστέθηκε  νάρθηκας στη δυτική πλευρά του καθολικού. Εκατέρωθεν της εισόδου, διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση τοιχογραφίες, ενώ το τέμπλο του καθολικού κοσμείται από εικόνες μεταβυζαντινής τέχνης, στις οποίες κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα και τα φυτικά θέματα.Οι δαπάνες κατασκευής επιβάρυναν αποκλειστικά τους μοναχούς, οι οποίοι συνέβαλαν και με προσωπική εργασία. Μετά τη φυγή των μοναχών, η κυριότητα της μονής μεταβιβάστηκε στους κοινοτικούς φορείς, οι οποίοι παραχώρησαν πολλές γεωργικές εκτάσεις του μοναστηριού στους κατοίκους. Τα επόμενα χρόνια, η μονή υπήρξε κεντρικό θρησκευτικό σημείο, καθώς αποτέλεσε τον κύριο ναό του χωριού μέχρι την αναστήλωση του ναού της Παναγίας.
  • Τα γεννέθλια της Θεοτόκου : Βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού, προς την βορειοανατολική πλευρά του. Στην όψη του ναού αναγράφεται η ημερομηνία ανακαίνισής του, το 1893.

4.  Εστίαση/Αναψυχή : Σε αυτή την κατηγορία εντάσσουμε τα εστιατόρια, τους χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας και τους ξενώνες. Στη  Βυζίτσα υπάρχουν αρκετά εστιατόρια, τα οποία συγκεντρώνονται κυρίως γύρω από την  πλατεία και τον κεντρικό δρόμο, τρία όμως από αυτά φαίνεται να λειτουργούν όλο το χρόνο. Τα υπόλοιπα πιθανόν λειτουργούν τους θερινούς μήνες όπου η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη. Οι ξενώνες είναι επίσης αρκετοί και φαίνεται να υπολειτουργούν τους χειμερινούς μήνες (περίοδο χαμηλής τουριστικής κίνησης). Αρκετά είναι τα αρχοντικά που έχουν μετατραπεί σε ξενώνες, πολλά από τα οποία αποτελούν αξιόλογα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

 5.  Σημεία οπτικού ενδιαφέροντος(θέα) : Από οποιοδήποτε σημείο σταθεί κανείς στη Βυζίτσα, η θέα είναι μοναδική. Το ορεινό τοπίο σε συνδυασμό με τη θάλασσα του Παγασητικού κόλπου, η πυκνή βλάστηση και η πανδαισία χρωμάτων, δε θα μπορούσαν να λείψουν από τα σημεία ενδιαφέροντος.

 6.  Μεγάλα δέντρα : Στη Βυζίτσα το πράσινο κυριαρχεί και εισβάλει κυριολεκτικά στο δομημένο χώρο. Η βλάστηση είναι πλούσια με ποικιλία φυτών και δέντρων. Ωστόσο, κάποια δέντρα ξεχωρίζουν λογω της ηλικίας, του ύψους, της μορφής και της θέσης τους.

 7.  Άλλα : Σε αυτή την ενότητα έχουμε εντάξει κτίρια/κτίσματα που έχουν ξεχωρίσει είτε για την αρχιτεκτονική τους, είτε για την κατάσταση διατήρησής τους. Παράδειγμα είναι τα ερείπια του οικισμού, τα περισσότερα από τα οποία είναι αξιόλογα δείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

 8.  Πλατείες,πλατώματα, ελεύθεροι χώροι : Από τα πιο σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος, καθώς αποτελούν ξεχωριστή σημασία στον  πολεοδομικό ιστό, τόσο για το χαρακτήρα τους, όσο και για την ιστορία τους.