Οι εξώπορτες των σπιτιών του Πηλίου, είχαν ως κύριο μέλημα της κατασκευής τους, την προστασία απο την παραβίαση. Με τη πάροδο των χρόνων αποκτόυν μεγαλύτερα ανοίγματα και διακοσμητικές προσόψεις, αποτελούμενα απο ξύλα δρυός, καστανιάς ή πλατάνου συνήθως, τα οποία έχουν πρώτα υποστεί μια μακρόχρονη ξήρανση.
Στους Αφέτες παρατηρούμε οτι οι εξώπορτες στη πλειοψηφία τους, αποτελούνται απο απλές σανίδες καρφωμένες πάνω σε τραβέρσες, με μακριά πλατυκέφαλα γυφτόκαρφα συνοδευόμενα απο παραμβαλλόμενες σιδερένιες λάμες. Προκειμένου να αποφύγουν τις χαραμάδες μεταξύ των σανίδων, τοποθετείται η λεγόμενη <<πατούρα>> μεταξύ αυτών. Το πλατύ κεφάλι των γυφτοκαρφιών δίνει ένα διακοσμητικό χαρακτήρα απο τη μία ενώ απο την άλλη δυσκολεύει την αποσυναρμολόγηση του φύλλου προς τα έξω, με αποτέλεσμα να είναι στοιχείο διαδεδομένο τόσο στα πλαίσια του χωριού μας όσο και ευρύτερα ολόκληρου του Πηλίου.
Σε ελάχιστες βέβαια κατοικίες, συναντήσαμε τις λεγόμενες ταμπλαδωτές εξώπορτες, οι οποίες απαρτίζονται απο μία απλή υποδομή πάνω στην οποία καρφώνεται μία περαστή ταμπλαδωτή πρόσοψη με διάφορες γλυφές. Ανάγλυφα με λιγοστό θα έλεγε κανείς βαθμό επεξεργασίας σε σχέση με τον αντίστοιχο στις αρχές του 19ου αιώνα.
Για την ασφάλιση των θυρών αυτών χρησιμοποιούνται νεότερες κλειδαριές, εξαιρώντας 2 κατοικίες στις οποίες υπάρχουν ακόμα και σήμερα μεγάλες σιδερένιες σφυρηλατημένες κλειδαριές. Επιπροσθέτως σε αρκετές κατοικίες διακρίναμε οτι στους λαμπάδες δίπλα απο τις εξώθυρες, υπήρχαν εσοχές που πιθανώς να χρησιμοποιούνταν ως υποδοχή για τις <<αμπάρες>>.
Πάνω απο τις θυρες συναντάμε άλλοτε τζαμένιους υπέρθυρους φεγγίτες και άλλοτε ανακουφιστικά τόξα.