Αφέτες

Συμπεράσματα

Καθοριστικός παράγοντας για την δημιουργία του πυρήνα του χωριού ήταν το νερό. Σε κοντινή απόσταση από τον Παγασητικό κόλπο ξεκίνησε το χωριό των Αφετών και οριοθετήθηκε από τρεις λόφους. Η περιοχή αυτή, που αποτέλεσε τον πυρήνα, ονομάστηκε Καρκαντέλη.  Το χωριό επεκτάθηκε βορειότερα ακολουθώντας την έντονη, φυσική κλίση του εδάφους, με αποτέλεσμα αργότερα την αμφιθεατρική με κατεύθυνση προς τον Παγασητικό, τοποθέτησή του , παράγοντας που καθόρισε και τον κοινό προσανατολισμό των αυλών, προς την θάλασσα, καθώς και την οικονομική ζωή και ακμή του χωριού. Πέρα από την θάλασσα, τρεις μεγάλες ρεματιές δεσπόζουν στο χωριό των Αφετών, χωρίζοντας το σε επιμέρους τμήματα και δημιουργώντας ζώνες και σημεία συνάντησης.

Κύριο υλικό δόμησης ήταν η πέτρα, που καθόρισε το ύψος και τα ανοίγματα των κτιρίων και το πάχος των τοίχων. Τοπική πέτρα, ακατέργαστη χρησιμοποιήθηκε και για την υλοποίηση καλντεριμιών δίνοντας ιδιαίτερο χαρακτήρα στους δημόσιους χώρους του χωριού.

Οι Αφέτες ξεχώριζαν και σημείωναν συνεχώς ακμάζουσα πορεία μέχρι τον σεισμό του 1955, ο οποίος κατέστρεψε σχεδόν όλα τα σπίτια και ανάγκασε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να εγκαταλείψει το χωριό. Στη συνέχεια, κατά την ανοικοδόμηση των κτιρίων , το ύψος των κτιρίων άλλαξε ( πλέον φτάνει μέχρι και έναν όροφο ) , οι τοίχοι ενισχύθηκαν με επιπλέον τοιχοποιία και οι παραδοσιακές στέγες με πέτρες αντικαταστήθηκαν από κεραμίδια για εξοικονόμηση χρημάτων και ελάττωση του βάρους κατασκευής.

Μελετώντας συνολικά τον οικισμό των Αφετών , παρατηρήσαμε πως πολλά από τα σπίτια του χωριού, που ήταν χτισμένα στις αρχές του 20ου αιώνα, έχουν ανακαινiστεί  (αντικατάσταση ξύλινης στέγης, ξύλινου πατώματος, επίχρισμα και βάψιμο της λίθινης τοιχοποιίας, αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων). Τα κτίρια αυτά κατοικούνται μέχρι και σήμερα.  Άλλα παραδοσιακά κτίρια του οικισμού είναι τελείως εγκαταλελειμμένα καθώς έχουν υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις στον σκελετό και στο κέλυφος τους. Ταυτόχρονα υπάρχουν περιπτώσεις οπου το παλιό παραδοσιακό κτίριο έχει κατεδαφιστεί για να κτιστεί ένα καινούριο.Άλλα παραδοσιακά κτίρια του οικισμού είναι τελείως εγκαταλελειμμένα καθώς έχουν υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις στον σκελετό και στο κέλυφος του .

Η εικόνα του χωριού, λοιπόν , έχει μεταβληθεί. Άναρχα τοποθετημένα,εγκαταλελειμμένα σπίτια με αυθαίρετες προσθήκες, ασφαλτοστρωμένα καλντερίμια, στέγες μισογκρεμισμένες, νεόδμητα σπίτια βόρεια της πλατείας του χωριού έχουν επιφέρει αλλοίωση του παραδοσιακού χαρακτήρα του χωριού και έχουν διχάσει τους μόνιμους κατοίκους.Έτσι, στο σύνολό του, το χωριό είναι ένα ψηφιδωτό με κυρίως σύγχρονο χαρακτήρα, μέσα στον οποίο ενυπάρχουν διάσπαρτα θραύσματα του παρελθόντος .Παρ’όλα αυτά, διατηρεί ακόμα μέρος της γραφικότητας του, στην οποία συμβάλλει η ιδιαίτερη θέα στον Παγασητικό κόλπο.

Καταλυτικό ρόλο στην διαιώνιση του παραδοσιακού χαρακτήρα παίζει το ενδιαφέρον και η αγάπη των ελάχιστων κατοίκων για τον τόπο τους, πράγμα που εύκολα αντιληφθήκαμε τις ελάχιστες μέρες της παραμονής μας. Μέσα από τις αφηγήσεις τους μόνο μπορεί να καταλάβει κανείς την περηφάνεια τους για το χωριό και τον φόβο για λήθη του παρελθόντος.