Αφέτες

Υφιστάμενο Νομοθετικό Πλαίσιο

Κύριες θέσεις του διατάγματος:

Βασική προτεραιότητα του πολεοδομικού διατάγματος αποτελεί ο χαρακτηρισμός του οικισμού ως παραδοσιακού και η διατήρηση αυτού του χαρακτήρα με την ανοχή μόνο μικρών αλλοιώσεων. Περαιτέρω, καθορίζονται οι περιορισμοί δομήσεως των οικοπέδων με ελάχιστο εμβαδόν τα 1000 τμ. Σύστημα δομήσεως ορίζεται αυτό των πτερύγων με ελάχιστο κενό/ ελάχιστη απόσταση από τα όρια του οικοπέδου τα 0,90 μέτρα. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ορόφων φτάνεις τους τρεις (3).

Υπάρχει επιπλέον, νομοθετική μέριμνα για την διασφάλιση της ταυτότητας του οικισμού με την απαγόρευση κατασκευών όπως ‘’pilotis’’, λυόμενων οικημάτων καθώς και οι εξωτερικές κλίμακες που οδηγούν στους ορόφους. Προβλέπεται επίσης η προσαρμογή των όγκων των κτιρίων στα παραδοσιακά πρότυπα και επιβάλλεται η κατασκευή τετρακλινούς ή πολυκλινούς στέγης για τη κάλυψη των κτιρίων με τις ελάχιστες κλίσεις.

Ομοίως, οι όψεις των κτιρίων οφείλουν να προσαρμόζονται στα παραδοσιακά πρότυπα και τα κουφώματά τους επιβάλλεται να είναι ξύλινα.

Τέλος οι επιτρεπόμενες χρήσεις ανάγονται σε κτίρια κοινής ωφέλειας και κοινωνικού εξοπλισμού, όμως απαγορεύεται η κατασκευή οποιουδήποτε κτιρίου του οποίου η χρήση θα ενοχλούσε την περιοχή.

ΦΕΚ 374 ΑΦΕΤΩΝ 4/7/1980 ΚΗΡΥΞΗ/ΜΕΤΑΒΟΛΗ (Μαγνησίας)