Αφέτες

Παράθυρα

Παράθυρο με αχιβάδαΠαράθυρο χωρίς τζαμιλίκιΣχισμή κατωγίου ( φανέστρα )Λαμπάδες παραθύρου με κλίσηΠαράθυρο με διακοσμητικό υπέρθυροΔοξάτο Παράθυρο με ανακουφιστικό τόξο Ταμπλαδωτό δίφυλλο παραθυρόφυλλοΤαμπλαδωτό τρίφυλλο παραθυρόφυλλοΤαμπλαδωτό τετράφυλλο ( υψίκορμο ) παραθυρόφυλλοΣκούρο περσιδωτό παραθυρόφυλλοΤρίφυλλο παραθυρόφυλλοΚαρφωτό παραθυρόφυλλο

Στους Αφέτες διακρίνουμε μία ποικιλία κουφωμάτων όσον αφορά τα παράθυρα των κατοικιών. Υπάρχουν δίφυλλα ή τετράφυλα ταμπλαδωτά σκούρα, περσιδωτά γερμανικά, όπως επίσης και ο συνηθέστερος τύπος παραθυρόφυλλων με απλές σανίδες (καρφωτά ή σανιδωτά), για τη σύνδεση των οποίων χρησιμοποιούνται τραβέρσες.

Απαραίτητο συμπλήρωμα για την ασφάλεια των κατοκιών ηταν το κάγκελο. Το στοιχείο αυτό άλλοτε σιδερένιο άλλοτε ξύλινο, διακρίνεται ορισμένες φορές ανάμεσα στα σκούρα και στα τζαμιλίκια, ενώ σε άλλες περιπτώσεις  βρίσκεται εξωτερικά της πρόσοψης παρουσιάζοντας μια επιπλέον επιφάνεια θυμίζοντας κλουβί. Εξαίρεση αποτελούν ορισμένα μικρά ανοίγματα όπου τα σκούρα λείπουν και οι σιδεριές είναι ο μαναδικός τρόπος προστασίας αυτών.

Χαρακτηριστικό κομμάτι πολλών παραθύρων αποτελούν η διεύρυνση του ανοίγματος προς τα μέσα με λοξούς λαμπάδες ή ακόμα το θολωτό ανώφλι <<αχιβάδα>>, έτσι ώστε να αυξηθούν οι φωτιστικές δυνατότητες του κουφώματος. Πάντα μεταξύ των ανοιγμάτων βρίσκονται λαμπάδες επαρκούς μήκους έτσι ώστε να μπορούν τα φύλλα των ανοιγμάτων να διπλώνονται προς τα έξω.

Ακόμη παρατηρούνται μακρόστενες οριζόντιες σχισμές αερισμού και φωτισμού των κατωγιών. Η ποδιά τους είναι κεκλιμένη ώστε να διαχέεται το λιγοστό φώς.