Αφέτες

Δίκτυο Δρόμων

   Στους Αφέτες, διακρίνουμε μια ποικιλία σχετικά με την υλικότητα των δρόμων. Ανάλογα με τη χρήση, τη διέλευση πεζών ή οχημάτων και διαφόρων ακόμα παραγόντων, παρατηρούμε τη συνύπαρξη καλντεριμιών, ασφαλτοστρωμένων δρόμων όπως και ελάχιστων χωματόδρομων.
   Ο κύριος οδικός άξονας που διαπερνά το χωριό καθώς και οι περιφερειακοί δρόμοι αυτού, είναι ασφαλτοστρωμένοι πλέον για τη διευκόλυνση μετακίνησης διαφόρων οχημάτων. Παραδοσιακά, η επικοινωνία στον οικισμό μέχρι το 1960, όπου άρχισαν οι ασφαλτοστρώσεις, γινόταν μέσω των καλντεριμιών, μέρος της γραφικότητας του χωριού. Ωστόσο σήμερα, έχουν διασωθεί μόνο μερικά απο αυτά σε σχέση με παλαιότερα, αφού αρκετά έχουν καλυφθεί με τσιμέντο. Οι χωματόδρομοι τους οποίους συναντήσαμε, είναι ελάχιστοι και ορισμένοι στα νότια άκρα του οικισμού.
   Τέλος η αμφιθεατρική διάταξη του χωριού στους δύο λόφους του βουνού, υπαγορεύει μία κλίση στους δρόμους, άλλοτε ήπια και άλλοτε έντονη. Κάτι τέτοιο καθιστά αντικείμενο συζήτησης θα έλεγε κανείς, την διατήρηση των καλντεριμιών και ιδιαίτερα αυτών με έντονη κλίση, αφού ο τρόπος κατασκευής τους με τις πέτρες σε κατακόρυφη διάταξη, βοηθούν τον πεζό στην περιήγησή του.

Τσιμεντροστρωμένος δρόμος
Τσιμεντροστρωμένος δρόμος
Καλεντερίμι εισόδου στη πλατεία Αγάπης
Καλεντερίμι εισόδου στη πλατεία Αγάπης
Καλντερίμι έντονης κλίσης
Καλντερίμι έντονης κλίσης
Ασφαλτοστρωμένος δρόμος
Ασφαλτοστρωμένος δρόμος